20 Април 2024 г. Събота

Пътят към храма може да спре пътя към самоубийството

2013-04-04 13:15:01

По инициатива на Президентството в петък, събота и неделя представителите на основните вероизповедания у нас ще отслужат молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ, съобщи президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев се срещна с представители на Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Централния израилтянски съвет, Обединените евангелски църкви.

Държавният глава обясни, че причината за срещата и за молебените е отчаянието на българите и неговото отражение не само в нарасналия брой самозапалвания, но и във вълната от самоубийства. Нека да се помолим да не се стига повече до крайности и самоубийства. Нека да се помолим с търпение и човешко достойнство да преминем през тази социална и политическа криза, заяви президентът.

Протестите започнаха с паленето на сметките за ток, но за съжаление продължиха със самозапалвания на хора, посочи Росен Плевнелиев. По думите му ролята на религията е много важна и тя ще бъде незаменима в този момент на преминаване през кризата.

Плевнелиев призова за повече солидарност.  „Да помагаме на бедните, на сираците, да се обърнем към болните, да подадем ръка на своя комшия, който е в тежко положение, да не оставяме хората самотни. Нека да се обърнем към силата на храма и към силата на духовността и да се помолим за помирение, апелира още той.

Държавният глава посочи, че вярата ни е запазила като народ през вековете и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и в бъдещето си. По думите му у нас има здрава основа между всички религиозни общности за разбирателство, толерантност и взаимна подкрепа. Знеполският епископ Йоан, викарий на Негово светейшество патриарх Неофит, каза, че пътят към храма е много важен, защото той може да отмени пътя към самоубийство, към престъпност, към липсата на любов.

По думите му ролята на българските родители, учители, възпитатели както и на духовенството е много голяма. 
Той призова особено сега в дните на пост, да се покаем, да се вгледаме повече в себе си и да не се превръщаме в общество на самозвани съдници. 

Председателят на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква Рупен Оханес Крикорян каза, че единодушно е взето решението от 5 до 7 април да се отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати