26 Април 2024 г. Петък

Бунт срещу решението за спиране на зелените централи

2013-04-04 13:13:56

Фотоволтаичните централи изпратиха протестно писмо срещу решението за ограничаване на произведената от тях енергия. Намалението е наложено по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), а целта е балансиране на системата след препълването на язовирите и пускането на водноелектрическите централи на пълна мощност.

Във връзка с тази ситуация се променя енергийния микс и намалява делът на АЕЦ „Козлодуй“, ВЕИ-тата и въглищните централи. За ВЕИ-сектора промяната означава изключване на 40% от мощностите.

В официалната позиция на Българската фотоволтаична асоциация обаче се казва, че от възобновяеми източници се произвеждат „от няколко киловата до няколко мегавата“ и не е възможно именно те да повлияят на баланса на енергийната система на страната ни.

Тази сутрин зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов обаче уточни, че критерий за спирането на мощности е цената, на която те произвеждат енергия.

Все пак от БФА подготвят сигнал до главния прокурор, в който ще поискат да бъде спряно нарушаването на действащото законодателство и европейските нормативи.

 

"Поредицата обвинения срещу производителите на екологична енергия целят да оправдаят последователните грешни политически решения, които тласкат българската енергетика от дефицит през м. януари 2010г (когато бе спрян износът на електроенергия от страната) до свръхпроизводство през м. март-април 2013г. ", се казва още в позицията на асоциацията.

Междувременно от електроразпределителните дружества съобщиха, че във връзка с искането на ЕСО са започнали изключването на мощности. ЧЕЗ обявиха, че от 10 до 18 часа днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана.

EVN въвежда ограничение на 40% от инсталираните в Югоизточна България ВЕИ-мощности. Мярката ще важи от 10 до 17 часа днес, но от дружеството уточняват, че ще се съобразят с последващи разпоредби на системния оператор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати