19 Април 2024 г. Петък

Пеевски вече не ще да е следовател, иска да е депутат

2013-04-04 13:11:59

Висшият съдебен съвет освободи Делян Пеевски като следовател, защото той отново е кандидат за депутат от ДПС. Молбата му за освобождаване предизвика дискусия и размяна на реплики между висшите магистрати.

В крайна сметка съветът остави на Пеевски възможност, ако не стане депутат или след изтичане на мандата, да се върне в магистратурата, предаде БНТ. 

Молбата на Пеевски според члена на ВСС Калин Калпакчиев трябва да се счита като подаване на оставка от системата. Той се мотивира с член 100 от Изборния кодекс, според който магистрати не могат да са кандидат-депутати от името на партия или коалиция, а само независими.

Той посочи, че магистратите трябва да са деполитизирани и няма как, след като са представлявали определена полититическа сила, в края на мандата да се събудят независими.

С израза, че ВСС не трябва да се държи като щраус и да си заравя главата в пясъка, Калпакчиев подразни главния прокурор - Цацаров с остър тон настоя колегата му да обясни защо си служи с подобно сравнение.

 

Останалите от съвета, които се изказаха по темата, обясниха, че това може да е казус, когато и ако Пеевски поиска да се върне в следствието и че сега молбата му не би могла да се тълкува.

На 14 март т.г. ВСС върна на работа в следствието Делян Пеевски. Той подаде молба да бъде възстановен като следовател след разпускането на 41-вото Народно събрание, където беше депутат от ДПС.

Делян Пеевски е син на бившата шефка на спортния тотализатор и собственик на множество медии Ирена Кръстева.  През май 2005 година стана следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж.

Месеци по-късно беше назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на тройната коалиция.  Той беше освободен от поста през май 2007 г. заради съмнения за корупция след скандала около Румен Овчаров и Ангел Александров.

Срещу Пеевски беше образувано производство заради твърденията на изпълнителния директор на "Булгартабак" Христо Лачев, който заяви, че бившият заместник-министър му е оказвал натиск при сключването на рекламни договори. В началото на септември същата година прокуратурата прекрати разследването поради липсата на  доказателства.

ВСС отказва да го възстанови като следовател с мотива, че не притежава необходимите морални качества, но Върховният административен съд отменя решението на съвета.

Пеевски е върнат на работа като заместник на Емел Етем и ВСС отново го освобождава от поста. След края на мандата на тройната коалиция през лятото на 2009 г. той отново е възстановен като следовател. Напуска поста, когато бе избран за депутат от ДПС в 41-ия парламент.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати