25 Април 2024 г. Четвъртък

Професия: ловец на компромати за изборите

2013-04-03 21:43:53
Никой сериозен кандидат за изборна длъжност в САЩ не започва кампания, без да е наел специализирани следователи, които да разровят миналото на съперниците му. За изборите през 2014 и 2016 г. те започват да работят отсега, пише Франс прес.

Професионалистите цитират легендарен пример от надпреварата за изборите за Сенат в северозападния щат Монтана през 2002 г. Находчив следовател демократ тръгнал по следата, пусната от клюка и стигнал до видеокасета отпреди няколко десетилетия, на която кандидатът републиканец Майк Тейлър правел реклама на компанията си за козметични продукти. Той бил твърде женствен, за да се бори за място в Сената. Образът на Майк Тейлър с мустаци от 70-те години, рекламиращ хидратантни лосиони, веднага е включен в подигравателен клип, разпространен от кандидата демократ. Майк Тейлър се оттегля от надпреварата.

Тази история илюстрира колко разрушителен може да бъде съвсем простият факт, стига да е умело използван. За да узнаят и най-дребните слабости на противниците си, политиците наемат фирми, специализирани в "изследване на опозицията".

Системното прибягване до тези следователи е възможно благодарение на бума на бюджетите за финансиране на предизборни кампании, възлизащи понякога на десетки милиони долари за кандидатура за престижно място в Сената. За тази цена е добре човек да опази гърба си.

Във Вашингтон петнайсетина компании си поделят този пазар в демократическия лагер, смята Брет ди Реста, който преподава на желаещи да усвоят занаята в университета "Джордж Вашингтон".

Проследяване на видеозаписи


Брет ди Реста казва, че всичко, което се публикува или е било публикувано, си заслужава да бъде изведено на повърхността.

"Не става дума да се откриват любовници или незаконни деца".

Алън Хъфман, автор на книга за професията, озаглавена "Ние не сме с никого" резюмира за АФП: Очевидно първото, което търсим, е нещо незаконно, някой, който е отклонил пари или е нарушил закона. Второ, всичко, което откроява разлика между публично обявените позиции на кандидата и реалното му поведение". За ровенето в миналото няма граници, казва той. "Така правим услуга на избирателя".

"Целта е не само да открием информация, но и да сплетем всички нишки, за да изтъчем контрапортрет", обяснява пред АФП Джеф Берковиц, републиканец, който е обследвал демократическия кандидат за Белия дом през 2004 г. Джон Кери.

През 2012 г. лагерът на Обама търпеливо издири и след това използва истории от миналото на бизнесмена Мит Ромни, за да го опише като безсърдечен капиталист.

Но най-голямата находка остава да се докопаш до скандално видео. Затова партиите все по-често ровят в публичните изяви на противниковите кандидати. В този "спорт" републиканците изостават.

Независимата лява организация American Bridge (Американски мост) "изрови" и разпространи предизвикалите негативни реакции изявления на републиканския кандидат за Сената в щата Мисури Тод Ейкин, че една жена "рядко забременява в резултат на истинско изнасилване", направени в местни телевизионни дебати през 2012 г. Според Си Ен Ен групата има 60 служители, чиято задача е да следят и записват всяка стъпка на републиканските кандидати.

За да противодейства, бившият директор на кампанията на Мит Ромни създаде фирмата America Rising (Америка се надига).

Нейната цел е да следи изявите на демократите, които могат да се кандидатират за президентските избори през 2016 г. и да трупа още отсега видеозаписи и информация за тях, казва пред АФП Тим Милър, съосновател на фирмата.

Откога губернаторът демократ на Ню Йорк Марио Куомо може да очаква да бъде следен от оператор? "Може би от лятото, ще видим", отвръща Милър. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати