27 Април 2024 г. Събота

Минималната пенсия в Габон е 194 евро! А у нас?

2013-04-03 10:29:56

Макар официално предизборната агитация да не е започнала, основните политически сили с амбиции за следващото Народно събрание вече започнаха дебатите помежду си. Тази сутрин в ефира на bTV представители на ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС сблъскаха вижданията си за политиката на доходите през следващите четири години.

Томислав Дончев от ГЕРБ призна, че има потенциал за свиване на разходите в администрацията, но допълни, че в момента разговорът не трябва да бъде колко ще похарчим, а колко ще спечелим. Според него няма как да привличаме инвеститори, при положение че има заплаха за сигурността на техните инвестиции, визирайки мерките на "Атака" за отнемане на концесии и приватизирани предприятия от чужди компании. 

В тази връзка Волен Сидеров повтори своята теза за минимална работна заплата от 1000 лева и пенсия от 500 лева. За това са необходими 6 млрд. лева годишно, които могат да бъдат събрани чрез намаляване на администрацията, свиването на контрабандата и връщането на концесиите, "които ограбват държавата", категоричен е той.

Сидеров посочи за пример златодобива в Челопеч, където концесионерът изнасял по 10 тона злато на година. Той обясни още, че чуждите фирми, които работят у нас, трябва да предлагат европейски доходи за техните служители.

Лидерът на "Атака" даде интересна статистика, че минималната пенсия в Салвадор, една от най-бедните държави в Южна Америка, е 115 евро, а в Габон - 194 евро. Там живее племето банту. Да не би това племе да са по-умни от българите, възмути се Сидеров. 

Според Томислав Дончев няма условия за промяна на минималната работна заплата до края на тази година. Той допълни, че мярката на БСП за откриване на 250 хил. работни места няма как да се случи, защото тази изкуствена заетост ще коства 1 млрд. лева на хазната, а няма да доведе до ръст на икономиката. 

Янаки Стоилов от БСП обаче коментира, че след управлението на ГЕРБ без работа останали 630 хил. души. През 2014 година с 10% трябва да бъде увеличена минималната работна заплата, обясни още той. Според програмата на партията към края на мандата им минималната работна заплата трябва да бъде 450 лева. 

Средствата в хазната ще идват от инвестиции, държавни вземания, чийто размер ще бъде между 1 -1,5 млрд. лева на година и от европейските фондове, допълни още социалистът. Трябва да се търси още баланс между производството и услугите, смята Стоилов и допълни, че във всеки областен град трябва да бъдат изградени по "1-2 големи предприятия, които да осигурят заетост за хората". 

Замразяването на доходите беше една от най-големите грешки на предишните управляващи, коментира Алиосман Имамов от ДПС. Той обясни, че фокусът на неговата партия няма да бъде върху конкретни числа за минималната заплата или пенсия, а върху увеличаването на доходите като цяло и повишаването на икономическата активност. 
За "Атака" обаче именно конкретното определяне на минималната заплата ще повиши и доходите на хората.

Плоският данък

За ДПС и ГЕРБ промяна в данъчната система не би трябвало да се прави в условията на криза. Имамов коментира, че единствено би могло да се въведе минимален необлагаем доход. Янаки Стоилов повтори тезата за отпадането на единната ставка за облагане на доходите на хората.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати