20 Април 2024 г. Събота

Барселона изпусна ПСЖ в последната минута след гаф на Валдес

2013-04-03 07:47:45
Феноменален гаф на вратаря на Барселона Виктор Валдес лиши Барселона от победа срещу Пари Сен Жермен като гост в първия четвъртфинал от Шампионската лига. Стражът на каталунците подари изравнителния гол за крайното 2:2 в добавеното време на срещата.

Барселона на два пъти повеждаше в мача, но игра едно полувреме без суперзвездата Лео Меси. Аржентинецът се контузи в края на първата част и догледа срещата от пейката. Все пак той беше успял да вкара гол преди да напусне терена.

Мачът бе много интересен и с огромно количество положения пред двете врати. Пари Сен Жермен може само да се гордее от първото си появяване на този етап от турнира от 18 години насам.

Още в петата минута Лавеци удари греда за парижани, които доминираха до средата на първата част. В 38-ата минута Дани Алвеш пусна феноменален пас към Меси, който сам срещу вратаря реализира за 1:0.

Златан Ибрахимович изравни в 80-ата минута с гол от явна засада, която съдията Волфганг Щарк проспа. Тиаго Силва стреля в гредата, а Ибра довкара топката, но беше 2 метра в засада.

Барса получи дузпа в 90-ата минута, след като вратаря Сиригу събори откъсналия се Алексис Санчес. Шави вкара за 2:1 и каталунците си помислиха, че са спечелили. В 4-ата минута на добавеното време обаче дойде мига на Виктор Валдес.

Ибрахимович свали топката с глава към Матуиди, който стреля слабо в средата на вратата. Валдес обаче тръгна в другата посока и така и не успя да спре елементарната топка за крайното 2:2. Повторенията показаха, че има лек рикошет, но топката отиваше в тялото на вратаря и той би трябвало да я спре.

И двата отбора водят в своите първенства и са близо до титлата. ПСЖ и Барса имаха само един сблъсък преди това в историята и това беше пак на четвъртфинал в Шампионската лига. През 1994/95 ПСЖ отстрани Барса след 2:1 у дома и 1:1 като гост.

Треньорът на ПСЖ Карло Анчелоти изненада всички, като заложи като титуляр на ветерана Дейвид Бекъм. 37-годишният англичанин замени контузения Тиаго Мота в средата на полузащитата. Бекъм стана първият британец участвал с 4 различни отбора в Шампионската лига след Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Милан.

В атака Златан Ибрахимович се изправи срещу бившия си тим, след като от УЕФА намалиха наказанието му за червения картон срещу Валенсия. Парижани бяха много офанзивни като освен Лавеци по двата фланга бяха Пасторе и Моура.

За Барселона в атака започнаха Вия, Меси и Алексис Санчес. Шави бе отново капитан на тима в своя мач №128 в Шампионската лига. Повече от него имат единствено Райън Гигс и Раул.

Началото беше вихрено за домакините. ПСЖ удари гредата още в 5-ата минута. Лавеци получи топката отдясно, финтира Пике и стреля към далечния ъгъл. При удара и Бускетс закачи топката, а тя срещна страничната греда.

ПСЖ беше изключително агресивен. Парижани задържаха добре топката и притискаха Барселона! Следващата възможност бе добър удар на Хавиер Пасторе от разстояние. Вратарят Валдес бе затруднен, но успя да спре удара, а след това да улови топката преди съперник да стигне до нея.

Първата добра възможност на Барса дойде след малко повече от четвърт час игра. Центриране на Дани Алвеш бе избито от защитата на французите, но топката стигна до Иниеста, който потърси далечния ъгъл. Ударът му мина на сантиметри от гредата.

Ибрахимович тръгна на пробив през центъра и бе съборен от Пике - пряк-свободен удар за ПСЖ. Ибра изпълни силно по земята, но в ъгъла, който пазеше Валдес и вратаря изби в корнер. 

Отново Иниеста опита удар от разстояние, но вратаря Сиригу нямаше проблеми да улови. ПСЖ отвърна с контраатака. Лукас Моура продължи топката за Ибра отляво, а шведа опита диагонален шут, но не беше прецизен.

ПСЖ играеше стабилно в защита и не оставяше пространства за Меси и останалите нападатели на Барса. Постепенно в края на полувремето обаче Барселона започна да атакува по-добре.

Добра атака на Алексис Санчес завърши с удар на чилиеца, но топката бе отклонена в корнер. 

В 38-ата минута дойде момента на Лео Меси. Изключително подаване на Дани Алвеш изведе аржентинеца сам срещу Сиригу и удара от воле с левия крак по диагонала, нямаше как да бъде спрян - 1:0 за Барса.

Голът бе под №59 за Меси в Шампионската и 60 в евротурнирите (1 за Суперкупата на Европа). Аржентинецът се разписа в 20-и различен град в турнира, което също е рекорд (Раул е с 19). 10 от тези 59 гола в ШЛ Меси е вкарал на четвъртфиналите.

Веднага след това звездата на Барса замалко не вкара втори гол. Той пое топката напредна и от границата на наказателното стреля с левачката, но удара мина на сантиметри над гредата.

Меси обаче получи контузия в края на първото полувреме и на практика въобще не тичаше в последната минутка. Оказа се, че аржентинеца е получил травма и бе сменен на почивката от Сеск Фабрегас.

Второто полувреме започна с удар на Бускетс, който вратаря Сиригу спаси. Дани Алвеш продължи да играе страхотно и осигури добър пас за Алексис Санчес в наказателното поле, но чилиеца се забави и Алекс му отне.

Максуел опита нещо интересно с удар по диагонала, но Валдес спаси без проблеми. Постепенно ПСЖ опита да натисне. Ибрахимович стреля след корнер, но Валдес спаси.

В 80-ата минута парижани изравниха. Центриране от фаул бе засечено с глава от Тиаго Силва, но удара му срещна страничната греда. Ибрахимович стигна най-бързо до топката и я прати в мрежата за 1:1.

Повторенията обаче показаха, че в момента на удара на Тиаго Силва Ибра е бил два метра в засада. Съдиите от Германия проспаха този момент. 

Ибрахимович стана едва вторият вкарвал с два различни отбора на Барселона в Шампионската лига. Другият е Андрий Шевченко. 

Барселона обаче стигна до победата с 2:1 с гол от дузпа в последната минута. Алексис Санчес се измъкна зад защитата на ПСЖ, изпревари Сиригу и бутна топката пред плонжа на вратаря. Стражът на домакините събори Санчес и съдията Щарк посочи бялата точка. 

Шави бе точен от дузпата и вкара 10-ия си гол в турнира в кариерата. Това бе 25-ата дузпа за Барса в историята на Шампионската лига, с което каталунците изравниха рекорда на Реал Мадрид.

Лео Меси вече беше станал да триумфира за победата, когато Виктор Валдес покоси своите с кошмарна грешка. Течеше 94-ата минута, когато Ибрахимович свали топката с глава назад към Блейз Матуиди, който стреля по земята.

Ударът беше лек и отиваше право във Валдес, но вратаря успя някак да се огъне назад и да изпусне топката в мрежата за крайното 2:2.

ПСЖ продължава без поражение в последните 24 мача у дома в Европа. За да продължи напред обаче тима на Анчелоти трябва да спечели на "Ноу Камп" или да направи равенство с 3 или повече голове. Срещата е след седмица.


ПСЖ - БАРСЕЛОНА 2:2
0:1 Меси 38
1:1 Ибрахимович 80
1:2 Шави 90 дузпа
2:2 Матуиди 94

ПСЖ: Сиригу, Жале, Алекс, Тиаго Силва, Максуел, Лукас Моура, Бекъм (70 Верати), Матуиди, Пасторе (76 Гамейро), Ибрахимович, Лавеци (66 Менес)

БАРСЕЛОНА: Валдес, Дани Алвеш, Масчерано (86 Бартра), Пике, Алба, Бускетс, Иниеста, Шави, Вия (81 Тейо), Меси (46 Фабрегас), Алексис
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати