16 Април 2024 г. Вторник

Георги Лозанов отново е начело на СЕМ

2013-04-02 18:59:02

За четвърти пореден път Георги Лозанов бе преизбран за председател на Съвета за електронни медии /СЕМ/. Това стана на заседание на регулатора, което се проведе на 2 април, предаде БТА.

Медийният експерт бе единствен кандидат за поста и за кандидатурата му са гласували общо петима членове на Съвета. Четири от гласовете са били "за", а само един е гласувал "въздържал се". Според закона Георги Лозанов отново е на поста с мандат от една година.

Подкрепилите го обясниха вота си с това, че Лозанов е успял да запази съвета от външни влияния, а мандатите му могат да бъдат обобщени с една дума - диалог.

Въздържалата се Мария Стоянова, която е член на регулатора от няколко месеца, се обоснова, посочвайки, че 
дава кредит на доверие за следващата една година към председателя, тъй като засега вижда една умора и липса на вдъхновение.

В отговор Георги Лозанов обясни, че умората му може да се дължи на факта, че много от нещата, които стават в регулацията, вече се случват сами. "Може би нямам първоначалния възторг от срещата си с един непознат свят. Дори напротив, имам усещането, че това е един познат, превърнал се в съдба свят", добави той.

Георги Лозанов направи равносметка на работата си до този момент като отбеляза, че за всичките години на председателския пост се е запазила неутралността на регулатора - от политически и още по-малко от икономически влияния. Той подчерта, че по време на протестите през последните месеци, СЕМ не е станал причина за критичен граждански гняв.

Лозанов коментира, че мандатът му през последната година е преминал в плана на меката регулация. Ценностите са по-важни от санкциите, затова се опитваме да намерим решение с по-топъл диалог, добави той. По думите му един от дефицитите в медийната среда е падащите нива на свободата на словото според международните класации.

Медийният експерт открои работата на СЕМ като изброи някои промени, случили се до този момент. Той подчерта, че благодарение на Съвета е регулирано нивото на звука на рекламите, а също така са защитени и потребителите в телевизионните игри.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати