19 Април 2024 г. Петък

Ако можело с по 3 листи, Цветанов щеше да води и в Стара Загора!

2013-04-02 18:53:54

Нормално е лидерът да участва не в една, а в две листи и това е допустимо по закон, защити зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов водачеството на Бойко Борисов в Пловдив град и в  25 МИР в София. По-рано днес той обяви имената на 31 водачи на листи.

По думите му номинацията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в предстоящите избори е съвсем закономерна. Цветанов напомни, че към 2009 година той беше кмет на София и си направи отвод за номинации от общинските структури.

Цветанов обясни, че заради законовото ограничение да се водят до две листи, зам.-председателят на ГЕРБ няма да оглави тази в Стара Загора, където първа е регионалният министър Лиляна Павлова. Някои от бившите министри в кабинета няма да водят листи, други обаче оглавяват по две. Освен лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветанов, с по две първи места са още Павлова и бившият икономически министър Делян Добрев. Заместник-финансовият министър Владислав Горанов също е с две челни места, но шефът му Симеон Дянков няма да фигурира в листите и няма да участва в изпълнителната власт.

 

Бившият министър на културата Вежди Рашидов ще бъде трети в листата на ГЕРБ в Пловдив, след ексдепутатката Менда Стоянова. Шефът на НАП Красимир Стефанов е предложен да бъде втори в листата в Хасково. 
Когато се спечелят изборите от която и да била политическа формация, закономерно е лидерът да бъде номиниран от партията и да получи мандат за съставяне на правителство при започване на такава процедура, каза още Цветанов.

В отговор на въпрос защо от листите отсъстват бивши министри като Николай Младенов и Десислава Атанасова, Цветанов заяви, че номинациите се правят от местните структури, които  давали и оценка дали са си изпълнявали ангажиментите „в пълния обем, когато са заемали съответните постове“. Според зам.-председатпеля на ГЕРБ именно в това е силата на партията.

Той обаче заяви, че всички, участвали във властта от партията, винаги могат да бъдат разглеждани като кандидати за други постове в следващите месеци и години.

Областните управители и заместниците им, които ще бъдат в листите на ГЕРБ за предсрочните избори на 12 май, ще излязат в отпуск и ще се включат активно в кампанията. Още от днес започва окончателното регистриране на листите на партията в съответните избирателни райони.

Цветанов влезе в сложен дебат, попитан дали номинацията на бившия шеф на областна дирекция на МВР Любомир Христов няма да всее страх и смут в Шумен. В обвиненията от Българския хелзингски комитет, че е олицетворение на полицейщината, Цветанов видя намеса и влияние „което би могла да оказва подобна неправителствена организация към политическия живот на страната“.

Все пак той заяви, че всеки български гражданин може да бъде кандидат-депутат. Няма никаква дискриминация, която прилагаме към всички тези, които са номинирани, заяви той.

Този човек е работил в интерес на държавата, разкривал е престъпления и всички тези, които  са извършвали престъпления на територията на област Шумен, той е допринесъл за тяхното разкриване с добре създадената организация като ръководител на Областна дирекция МВР – Шумен. По същата логика чичото, който е неговият опонент от БСП г-н Дъбов, който е известен в средите на социалистическата си партия, мога да ви кажа, че той беше пък в Комисията за контрол на ДАНС. По тази логика винаги можем да търсим някакви подводни камъни, които могат публично да бъдат дискутирани, заяви Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че „чичо“ е терминология, с която боравели в БСП,  така прочел в интервю преди време, в което се говорело за „чичото“ и за „дядото“. Цветанов визира интервю в „24 часа“ с представител на протестиращи, “където се говореше за тайни срещи с Чичото и Дядото от една лява политическа формация. Доколкото разбрах по-късно от коментарите в парламента, Чичото е прякор на Дъбов, а Дядото - на Станишев”, обяснява Цветанов пред същия вестник в свое интервю.

Доколкото разбрах пък, ромският лидер посредник е Цветелин Кънчев. Когато прочетеш интервюто и се вижда как се е случвало задкулисно, се разбира, че е имало сценарий, реализиран от определени кръгове. Цветелин Кънчев беше лидерът, който организира протеста за блокиране на жп линия, допълва той.

В листите на ГЕРБ няма изявени участници от протестите напоследък, но са търсени възможности в тях да участват активни граждани и представители на неправителствения сектор. Цветанов призова да се изчакат резултатите от вота, за да бъде даден отговор на въпроси от рода ще приеме ли ГЕРБ подкрепа от „Атака“ в бъдещия парламент.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати