19 Април 2024 г. Петък

ДСБ не ще Надежда и "Синьо единство"

2013-04-02 11:55:23

Неразбирателство относно съпредседателите на бъдещата коалиция стои в основата на провала на съюза между ДСБ и „Синьо единство“.

Желанието на новата дясна партия е било съпредседатели да бъдат Иван Костов и Надежда Нейнски, които са "двамата най-авторитетни политици от двете партии". Това предложение обаче не е било прието от ДСБ, заяви заместник-председателят на „Синьо единство“ Маргарита Бойчева.

От партията отрекоха категорично, че са имали технически проблеми при регистрацията в ЦИК и заради това бъдещата коалиция е пропаднала. Освен това от „Синьо единство“ отхвърлиха и твърдението, че в основата на разделението стоят местата в листите. 

„Не става въпрос за искания и търсене на вина в конкретната ситуация, ставаше въпрос за неразбирателство“, обясни председателят на партията Христо Панчугов. Той поясни, че до последно вчера са водени разговори с ДСБ, но в крайна сметка не е постигнато разбирателство относно гаранциите за създаване на обща партия.

„За нас явяването на тези избори не беше самоцел, а стъпка в посока да изградим обща дясна партия, ние в разделението на десницата няма да участваме. Нашата дейност оттук нататък ще бъде насочена към обединението на десницата, за съжаление този процес трябва да се отложи“, посочи още Панчугов.

Той бе категоричен, че партията няма да участва в изборите самостоятелно, за да не се поставя избирателят пред избор кой е по-десен в България. 

Вчера ДСБ и Български демократически форум регистрираха коалиция за участие в парламентарния вот на 12 май, но в отсъствието на сочения за сигурен бъдещ партньор от партия „Синьо единство“. Тогава шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев обясни проблема с организационни въпроси, но подчерта, че листите на прясно регистрираната коалиция са отворени до събота не само за тях, но и за други сдружения, с които са работили в парламента и с които разговорите продължавали. 

Часове по-късно обаче партия „Синьо единство” на Надежда Нейнски изтегли документите си от ЦИК за участие в изборите за национален парламент на 12 май.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати