Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow Политика arrow Кабинетът на Самарас е нащрек в очакване на тройката, пишат гръцки вестници

Кабинетът на Самарас е нащрек в очакване на тройката, пишат гръцки вестници

  Print E-mail
2013-04-01 10:10:43
източник: dnevnik.bg

Правителствената коалиция в Атина заявява, че е готова за завръщането на тройката и че си е поставила за цел да ускори реформите в сектори и министерства, където има закъснения и изоставане, информират гръцките вестници, цитирани от БТА.

В. "Нафтемборики" алармира обаче, че кабинетът е загрижен заради отклоненията в приходната част на бюджета въпреки уверенията, дадени от финансовия министър.

Правителствени източници смятат, че тези отклонения са в размер на 1 милиард евро, но т.нар.тройка кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ твърди, че на годишна основа те ще се над 2 милиарда евро. Има предпоставки и за очакван дефицит от 2.7 милиарда евро.

В. "Кердос" коментира, че ако има такива отклонения, на масата на преговорите с тройката отново ще се появи въпросът за нови мерки за икономии. Подобен вариант е неприемлив, тъй като премиерът Самарас неведнъж е заявявал, че няма да има повече мерки за икономии.

"Тройката" идва в Атина в четвъртък. Очаква се ръководителите на кредиторите да се фокусират върху дълго отлаганото съкращаване на държавния сектор, върху забавеното събиране на данъците и върху планираното сливане на Националната банка и Юробанк.

Преговорите, които бяха прекъснати миналия месец заради разногласия по въпроса за реформата на държавния сектор, ще определят дали Гърция ще получи следващия транш от спасителното финансиране от международните си кредитори, който е в размер на 2.8 милиарда евро. Но воденото от консерваторите правителство на Самарас се сблъсква с няколко спънки за постигането на съгласието на "тройката", посочва в. "Катимерини".

На първо място, това са възраженията на коалиционните партньори - социалистическата партия ПАСОК и Демократичната левица - по редица въпроси. ПАСОК иска актуализация на програмното споразумение с тройката, а Демократичната левица се противопоставя на това непопулярният данък върху собствеността да продължи да бъде събиран чрез сметките за електричество.

Ревизиран проект за поставянето на най-малко 25 000 държавни служители в т.нар. трудов резерв следващата година беше изпратен на ръководителите на тройката миналия месец. Но плановете за ускоряване на процеса на уволнение на около 4000 държавни служители изглеждат блокирани, като някои ключови министерства все още нямат дисциплинарни комисии, които да се произнесат по този въпрос.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?