19 Април 2024 г. Петък

Вместо син мозък + герберско тяло...

2013-04-01 09:46:47
Всички социологически сондажи – и публично достъпни, и не – показват същото съотношение на силите, което се беше оформило преди февруарските бунтове. ГЕРБ продължава да стои пред БСП поне с 3-5 процента, а при останалите единствената съществена разлика е същественото вдигане на популярността на "Атака" и продължаващото пропадане на партията на Кунева.

Тези развития поне са ясни. По време на бунтовете Сидеров изигра блестящо картите, които му бяха раздадени, а Кунева – не.

Необяснимо обаче е продължаващото лидерство на ГЕРБ

Все едно нищо не се е случило. Все едно хората не са получавали възмутителни сметки, не са протестирали, не са се палили. Все едно си живеят в онази несъществуваща страна – заможна и стабилна, за завист на всички европейци – която пропагандата на ГЕРБ рисуваше в продължение на почти четири години.

Намирам това за необяснимо. Или поне – за необяснимо с помощта на едно обяснение. Какви са множеството причини за това нелепо положение очевидно ще разберем, когато видим резултатите от изборите. Отсега обаче се вижда поне една от тези причини – странните послания, долитащи sotto voce от нестройните редици на "сините".

По принцип, когато в България започнат големи улични брожения, обикновено "сините" първи се намесват със своите обяснения, разяснения и в крайна сметка – препоръки, накъде е добре да отидат нещата.

Този път "сините" гледаха Ние сме онези, които от години се борим срещу монополите."

Не го направиха. Не се намесиха императивно, както е било друг път. Вместо това, след като Борисов подаде оставка, от "сините" среди (с различните им нюанси) започнаха да долитат неочаквани съобщения. ГЕРБ не били елементарни бандити, а в крайна сметка – давали отпор на руските апетити в България; и спрели АЕЦ "Белене".

Разбирай – тия не са от лошите... И ако сдадат властта, ще дойдат наистина лошите – БСП, ДПС и "Атака"Комунизъм плюс национализъм на Балканите – този филм вече сме го гледали."

По същото време започна

упоритото усилие на "Синята коалиция" за програмно правителство син" мозък;сините хора"; и с ГЕРБ ще може да се мели брашно. В същата посока работят и днес всекидневните послания, че в бъдещия парламент ще трябва да се постигне национално съгласие за излизане от кризата. Съгласие – но без БСП и ДПС. При така оформената теза е ясно, кой ще да е основният участник в съгласието, търсено от "сините".

Отсреща,

в ГЕРБ веднага разчетоха комунистите".

Как ще стане това никак не е ясно, при положение че любимите на ГЕРБ олигарси, в чийто интерес се управляваше държавата, са всички – до един – продукт на БКП, Държавна сигурност и производните им мутри. Но пък е ясна целта на подобно говорене – ГЕРБ да се позиционира отново като дясна и антикомунистическа партия, различаваща се от ДСБ и "Синьо Единство" само в някои подробности.

Какво общо, ще кажете, има всичко това с трайната дистанция, която ГЕРБ държи пред БСП? Ясно е какво. След като историческите десни легитимират ГЕРБ като свое малко братче, макар недодялано и глупаво, пред и бездруго демотивирания "син" електорат изниква следната дилема. Защо да гласуват за "сините" – и да рискуват да загубят гласа си – след като могат да гласуват за малкото братче ГЕРБ и така да допринесат за окончателния разгром на "комунистите"?

И ГЕРБ дърпа пред БСП, а процентът на "сините" клони към изчезване...

Това е илюстрация на закона за "непредвидените последствия"син мозък + герберско тяло = дясно правителство, става нещо непредвидено. "Сини" гласове преливат към ГЕРБ и обезкървяват "мозъка"герберско тяло + милиционерски мозък = подновяване на властта на Цветан Василев, Валентин Златев, Цеко Минев, Васил Божков,ТИМ, Богомил Манчев, Емо Ротманса, "Цецо и кумецо" и пр. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати