24 Април 2024 г. Сряда

Костов – основоположникът на подслушването у нас, обяви Филчев

2013-03-31 19:40:16

Иван Костов е основоположникът и родоначалникът на подслушването у нас. Това заяви в ефира на „Всяка Неделя"бившият главен прокурор Никола Филчев.

Припомняме, той е свързан със скандала от 2000 година „Бръмбъргейт". Тогава бяха открити подслушвателни устройства в апартамента му, даден му като главен прокурор от тогавашния премиер Иван Костов.

Ексглавният прокурор изтъкна, че преди да се нанесе в апартамента, предоставен му от премиера, МВР е направило проверка, но са му казали, че не е открито нищо. По-късно обаче - след нанасянето му, източници от вътрешното министерство са го предупредили, че апартаментът му е с монтирани микрофони.

От думите на Филчев стана ясно, че след разкриването на СРС-тата Иван Костов лично му се е молил да не разгласява нещата, „за да не разбутваме държавата".
Тогава се съгласих, призна Филчев и посочи, че по настояване на Костов е дал интервю пред БНТ.

По думите на Филчев, той е могъл като главен прокурор да обвини и свали от власт премиера Костов и тогавашния шеф на НСС Атанас Атанасов за подслушването.
Атанасов пропя и натопи Костов, че е наредил подслушването ми, посочи Никола Филчев.

Той си припомни и думи, казани му от тогавашния президент Петър Стоянов - „ В държавата двама души могат да наредят да те подслушват - аз и той (Костов, б.р.), кой мислиш е?"

В същото време, подчерта Филчев, не бе морално хем да бъда главен обвинител, хем да съм потърпевш.
И затова - пак по молба на Костов - Атанасов е бил обвинен в нещо малко и незначително, за което в последствие е оправдан, като по този начин скандалът „бръмбъргейт" е потулен.

Никола Филчев цитира и свой разговор с тогавашния премиер, в който са говорили за шефа на контраразузнаването Атанасов.
Иван Костов заявил, че не е проблем да уволни Атанасов, но жена му (на Атанасов, б.р.) била много алчна и щяла да пита и говори.

Станало ясно - Филчев цитира и думи на шефа на парламента 1997-2001 Йордан Соколов - че съществува сметка в чужда банка, чиито титуляри са жената на Атанасов и премиершата Костова.
Тези пари са били дадени от американците, както Соколов се изразил - СДС да се борят за демокрация.

Сигналът за тази сметка дошъл от чуждо разузнаване, като документите и досега могат да се намерят в прокуратурата, уточни Филчев.

В същото време - по актуалната днес тема за „частния ГДБОП" - говорителят на Българска легия „Антимафия" Петър Якимов показа във „Всяка Неделя" записи, свързващи Митко Стефанов - Митко Каратиста, Бойко Борисов и Цветан Цветанов с тази частна структура за подслушване.

Записът представлява разговор между бившия разузнавач и настоящ служител на „частното ГДБОП" Ванко Анастасов и неизвестно лице, което Анастасов уговаря да започне работа в нелегалната структура.

По-голямата част от разговора се върти около Митко Стефанов, като се подчертава близостта му с „Цецо и Бойко", както и това, че той 50 % работи нормално и 50 - за мафията и бил в непрекъснат контакт с бившите управляващи.

Петър Якимов коментира, че въпросната структура работела на ръба на закона, като в нея участват както бивши, така и действащи служители на от БОП-а, част от тях замесени в международен трафик на хероин и кока, както и с ВИП проституция.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати