27 Април 2024 г. Събота

За и против плоския данък

2013-03-30 15:49:37

Плоският данък беше въведен по време на управлението на Тройната коалиция, но тогава имахме икономически растеж и с тази мярка успяхме да съберем допълнителни средства, с които да финансираме повишаване на пенсиите и други социални плащания, каза в ефира на TV7 депутатът от "Коалиция за България" в 41-то Народно събрание Корнелия Нинова.

"Сега обаче условията са различни и в условията на криза трябва да проявим солидарност", обясни още тя. В условията на криза по-богатите трябва да поемат по-голяма тежест, е мотивът на БСП да предложат отпадането на плоския данък.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче категорично не се съгласи с тази теза. Данък общ доход облага доходите от трудови правоотношения, а т.нар. "богати" не получават високите си доходи по трудов договор. С отпадането на плоския данък ще бъдат облагани хората, които получават високи заплати.

Стоянова обясни, че това са хора с високо образование и добра специализация. "Защо тези хора да не са съгласни с техните пари от данъците да се повишат пенсиите и детските", контрира обаче Корнелия Нинова.

В програмата на БСП е заложено още минимален необлагаем праг при въвеждането на прогресивно подоходно облагане, обясни още Корнелия Нинова. Средствата за въвеждането на тази система ще дойдат от средствата от контрабандата на акцизни стоки. "През последните години с 40% се покачва контрабандата на стоки и има резерв от около 6 млрд. лева", заяви Нинова.

Колкото и клиширано да звучи - високата заплата ще дойде от високата производителност на труда, коментира Менда Стоянова по отношение на заложените в предизборните програми на двете партии. Корнелия Нинова обаче допълни, че повишаването на производителността е функция и от работата на държавата. През 2009 година са били спрени плащанията към бизнеса, забавено е връщането на ДДС, увеличена е бюрокрацията и лицензионните режими, допълни още бившият депутат от БСП.

"Донякъде съм съгласна с тези констатации", каза от своя страна Менда Стоянова. В началото действително е имало забавяне на отпускането на средства, но в последните години това не е така. Що се отнася до задържането на ДДС в момента то е на най-ниското си ниво от години - между 250 и 350 млн. лева са задържани и това е по-скоро технологично, смята Стоянова.

Част от регулациите са факт заради изискванията на европейското законодателство, обясни още тя.

В момента банките са свръхликвидни, но не отпускат кредити към бизнеса. Причината за това, според Менда Стоянова, може да се дължи и на липсата на добри проекти. ""Не може целия бизнес да няма добри проекти", контрира обаче Корнелия Нинова. В програмата на БСП е записано отпускане на 500 млн. лева в Българската банка за развитие (ББР), с които да бъдат отпускани кредити именно към малкия и средния бизнес.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати