25 Април 2024 г. Четвъртък

10 прокурори душат за BG „Уотъргейт“ в МВР

2013-03-29 18:13:59

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по сигнала, който бе депозиран вчера от лидера на БСП Сергей Станишев. 

Въпросният сигналът съдържа твърдения за извършени от служители на МВР престъпления по служба – конкретно за нерегламентирано използване на СРС, уточняват от държавното обвинение. 

Проверката се извършва на място в МВР лично от прокурори от Софийската градска и Специализираната прокуратура. Проверяващият екип от десет прокурори се ръководи от градския прокурор на София Николай Кокинов и зам.-градския прокурор Роман Василев.

Срокът за приключване на проверката е 12 април, като до 16 април проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.

В 14.30 часа днес главният прокурор е връчил на министъра на вътрешните работи Петя Първанова разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това екипът е започнал работата си в МВР, добавят от прокуратурата. Вътрешният министър Петя Първанова е разпоредила да бъде оказано пълно съдействие на прокурорите, съобщиха от МВР. 

Вчера Сергей Станишев съобщи за незаконна схема за подслушване на висши политици и бизнесмени, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той получил анонимен сигнал на електронната си поща. Лидерът на БСП предостави вчера материалите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Според изнесената от лидера на БСП информация хората, които са били подслушвани, са Георги Първанов в периода на създаване на „АБВ“, президентът Росен Плевнелиев при създаването на служебния кабинет, лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров в периодите, в които са критикували ГЕРБ. 

Подслушвани са още Ахмед Доган при делото за „Цанков камък“ и Сергей Станишев неколкократно. Бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева при посещенията й в България, съдия Нели Куцкова също са били слушани.  

Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова са сред подслушваните бизнесмени, посочи още Станишев. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати