20 Април 2024 г. Събота

Станишев хвърли бомба: Цветанов въртял BG "Уотъргейт"

2013-03-28 15:49:33
Данни за български „Уотъргейт“ под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов огласи лидерът на БСП Сергей Станишев.  

Ще оглася информация за незаконно подслушване, извършвано под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако тази информация се окаже вярна, ще се окаже, че е извършена безскрупулна злоупотреба с власт, заяви Станишев. Той вече е поискал среща с главния прокурор Сотир Цацаров и ще иска незабавна проверка на прокуратурата. 

Срещата ще се състои днес в 15.30 часа. По думите на Станишев той е получил шокиращ материал на служебната си поща на „Позитано“ 20. Сигналът не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР. 

В този материал се съдържали „страшно конкретни данни, които могат лесно да се проверят“. Станишев обясни, че трябва да се провери внасяна ли е мобилна техника за подслушване, за какво се ползва, къде се съхранява и какъв е интензитетът на ползване. 

От септември 2009 г. досега група в МВР е подслушвала противозаконно политици, общественици, бизнесмени и представители на неправителствените организации, твърди Станишев. 

По данните в сигнала Цветан Цветанов е спускал поръченията директно към СДОТО, без законови разрешения. 

Операциите първо са били водени от Камен Костов, а след това от Сергей Кацаров.  

Станишев описа и схемата за действие. Шефът на СДОТО получава нареждания от Цветанов кого да подслушва, проверява какви номера има обектът и спуска задачата към екипа. Той проверява към коя клетка се намира обектът и екип отива на място и подслушва. 

За подслушването се използва сив ван „Войеджър“, пригоден за целта, а за всяка задача се променя номерът. Станишев настоя да се провери дали СДОТО разполага с такъв бус. 

Лидерът на социалистите изчете инициалите на екипа, който е работил по подслушванията - И.Ш, Й.К, К.Д, Х.Д, Д.А. АБВ“, президентът Росен Плевнелиев при създаването на служебния кабинет, лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров в периодите, в които са критикували ГЕРБ. 

Подслушвани са още Ахмед Доган при делото за „Цанков камък“ и Сергей Станишев неколкократно. Бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева при посещенията й в България, съдия Нели Куцкова също са били слушани.  

Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова са сред подслушваните бизнесмени. Това е безпрецедентен скандал и погазване на Конституцията и законите, отсече Станишев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати