Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Август 6
Начало arrow Политика arrow Станишев хвърли бомба: Цветанов въртял BG "Уотъргейт"

Станишев хвърли бомба: Цветанов въртял BG "Уотъргейт"

  Print E-mail
2013-03-28 15:49:33
източник: dnes.bg

Данни за български „Уотъргейт“ под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов огласи лидерът на БСП Сергей Станишев.  

Ще оглася информация за незаконно подслушване, извършвано под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако тази информация се окаже вярна, ще се окаже, че е извършена безскрупулна злоупотреба с власт, заяви Станишев. Той вече е поискал среща с главния прокурор Сотир Цацаров и ще иска незабавна проверка на прокуратурата. 

Срещата ще се състои днес в 15.30 часа. По думите на Станишев той е получил шокиращ материал на служебната си поща на „Позитано“ 20. Сигналът не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР. 

В този материал се съдържали „страшно конкретни данни, които могат лесно да се проверят“. Станишев обясни, че трябва да се провери внасяна ли е мобилна техника за подслушване, за какво се ползва, къде се съхранява и какъв е интензитетът на ползване. 

От септември 2009 г. досега група в МВР е подслушвала противозаконно политици, общественици, бизнесмени и представители на неправителствените организации, твърди Станишев. 

По данните в сигнала Цветан Цветанов е спускал поръченията директно към СДОТО, без законови разрешения. 

Операциите първо са били водени от Камен Костов, а след това от Сергей Кацаров.  

Станишев описа и схемата за действие. Шефът на СДОТО получава нареждания от Цветанов кого да подслушва, проверява какви номера има обектът и спуска задачата към екипа. Той проверява към коя клетка се намира обектът и екип отива на място и подслушва. 

За подслушването се използва сив ван „Войеджър“, пригоден за целта, а за всяка задача се променя номерът. Станишев настоя да се провери дали СДОТО разполага с такъв бус. 

Лидерът на социалистите изчете инициалите на екипа, който е работил по подслушванията - И.Ш, Й.К, К.Д, Х.Д, Д.А. АБВ“, президентът Росен Плевнелиев при създаването на служебния кабинет, лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров в периодите, в които са критикували ГЕРБ. 

Подслушвани са още Ахмед Доган при делото за „Цанков камък“ и Сергей Станишев неколкократно. Бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева при посещенията й в България, съдия Нели Куцкова също са били слушани.  

Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова са сред подслушваните бизнесмени. Това е безпрецедентен скандал и погазване на Конституцията и законите, отсече Станишев.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управление на държавата до завършването на мандата й. Новината съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание ...
  Новини Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска три оставки, съобщават от пресцентъра на партията.Това са оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на ...
  Новини Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свиква Съвет на управляващата коалиция заради протестите и в търсене на план за консолидиране на институциите у нас. По време на срещата ГЕРБ и Обединените ...
  Новини Шест въпроса като непряк отговор към прокуратурата зададе главният секретар на президентството Димитър Стоянов, съобщи БНТ.Единият от тях е "В какво точно се състои подкрепата на президента ...
  Новини Посланичката на Съединените американски щати в България Нейно превъзходителство Херо Мустафа обясни, че не е нейна работа да призовава "за оставката на което и да било длъжностно ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?