25 Април 2024 г. Четвъртък

Правителството "остърга" 40 млн. лв. за най-нуждаещите се

2013-03-28 15:30:00
40 милиона лева ще бъдат отделени за подпомагане на най-нуждаещите се. Това стана ясно от пресконференцията след днешното заседание на Министерския съвет, на което правителството обяви дългоочакваните мерки за справяне със социалната криза.

Сумата ще отиде предимно за програми за заетост и обезщетения и помощи за домакинствата, както и за подпомагане на деца с увреждания.

Конкретните мерки ще трябва да бъдат одобрени от тристранката във вторник, а в сряда ще бъдат окончателно гласувани от МС. Работна група към съвета за тристранно сътрудничество започва още утре обсъждането на мерките. По думите на социалния министър Деяна Костадинова всички министри са подходили много отговорно и сумата вече е налице.

Тя уточни, че най-вероятно основната част от средствата ще бъдат насочени към вече действащи програми за заетост и по този начин тези пари ще стигнат много бързо до хората. Идеята е да се използват програми като тази за социални помощи за заетост. Възможно е да се насочат средства и към започването на малка самостоятелна стопанска дейност.

 

Костадинова отново обясни, че част от помощите ще отидат и за допълнителни енергийни помощи за хората, чийто доход за малко не им е позволил да бъдат подпомогнати. По думите на социалния министър в края на април или началото на май ще могат да се направят първите траншове.

Финансовият министър Калин Христов уточни, че средствата идват от оптимизиране на разходите за издръжката на министерствата. По негови думи делегираните бюджети няма да бъдат намалявани, а се намаляват само разходите за издръжка на ведомствата. Оптимизация в рамките на бюрокрация, а не на делегирани бюджети, отсече той.

Райков уточни, че средства ще се вземат от всички ведомства. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева се похвали, че нейното ведомства е най-щедрото.

Тя уточни обаче, че това не е най-важното, а че всички са подходили отговорно.

Това решение не беше взето лесно. Ние действаме в рамките на един приет бюджет, заяви Марин Райков. По негови думи решението не е било взето с пълно съгласие, защото някои ведомства трудно приемат съкращенията, които очевидно са много болезнени. Премиерът акцентира, че правителство е готово да остърже всичко, за да помогне. Той не пропусна да каже, че съкращенията във външно министерство, което Райков ръководи като министър на външните работи, също не са били лесни.

По негови думи обаче тези съкращения и отпускането на средства са едно послание към призива за солидарност, който премиерът отправи.

Не водя война срещу никого, заяви днес служебният премиер. Коментарът му дойде в отговор на медийните изяви на банкера Цветан Василев, който в интервю за немско издание отправи доста остри критики срещу служебния кабинет. Райков беше много дипломатичен и обясни, че няма никакъв проблем да му се отправят критики и това може да е дори полезно.

Ние няма да импровизираме, няма да хвърляме решения в медиите преди да сме сигурни, че можем да ги изпълним, заяви Райков. По негови думи по тази причина се създават и работни групи в министерствата.

На пресконференцията Райков върна лентата и към вчерашната среща в Брюксел. Той отново намекна, че следващия път кабинетът трябва да е по-добре подготвен. Премиерът обаче уточни, че министрите са били затрупани с документи, които е трябвало да прегледат в кратък срок.

Той похвали вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев за добрата им работа в Брюксел. Захариева акцентира върху програмата за енергийна ефективност и необходимостта да усвоим повече средства по нея.

Василев пък обеща страната ни да се запознае с най-добрите практики за това как функционират регулаторите в другите държави и въвеждане на мерките от третия енергиен пакет.

Ние наистина имаме нужда да се поучим от най-добрите практики в Европа, а не да работим на парче, обясни Асен Василев.

По негови думи България е била поканена да участва в неформалната среща на икономическите министри в Дъблин.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати