2 Май 2024 г. Четвъртък

Не съм в конфликт на интереси, отсече Асен Василев

2013-03-28 11:29:17

Правителството ще се опита да предоговори условията за доставка на електроенергия. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Именно дългосрочните договори пречат да се намали цената на тока у нас, въпреки че имаме прекалено много мощности и свръхпроизводство.

„Сектор "Енергетика" има сериозни проблеми. Един от тях е свръхкапацитетът. Имаме инсталирани 11 000 мегавата мощности, в пиковите моменти ползваме 4700 за вътрешен пазар и около 300 мегавата за износ. Дори и да приемем, че износът ще стигне пикови нива, няма да стигнем 6000 мегавата, тоест имаме поне 2 пъти повече мощности, отколкото ни трябват. Това означава, че когато едни мощности работят, за други няма работа, както се случва с мините“, разясни Василев. 

По думите му по законен начин проблемите трябва постепенно да се отстраняват, за да няма сътресения в сектора, но той да започне да обслужва по най-добрия начин интересите на гражданите. 

"След като имаме прекалено много мощности, цената би следвало да пада. Но сключените неизгодни дългосрочни договори пречат на това. Затова е нужно да се ребалансира пазарът и да се въведе трети енергиен пакет", смята икономическият министър в служебния кабинет. 

Ще работим за публичност на държавните финанси. Да няма подозрения, че се правят "сделки под масата", тоест да се въведе една прозрачност и публичност на държавните финанси, коментира Василев по повод създаването на работна група, която да проследи управлението на средствата на държавните компании.

"Доколкото знам в момента има едни правила за управление на държавните финанси, които са с "пожелателен характер", а не са задължителни за държавните компании. Както всички знаем, правилата с пожелателен характер някой път се спазват, а някой път не се спазват", отчете Василев.

Не съм в конфликт на интереси като министър, отсече Асен Василев по повод сигнала на лидера на РЗС Яне Янев, че Василев е в конфликт на интереси, тъй като има участие в две консултантски компании. 

„Цитираната фирма „Евърбред“ не е консултантска компания, а фирмата, която основахме общо четирима души. Преди да стана министър, съм подал оставка и не участвам в управленчески органи, а акциите, които имам там, не се управляват вече от мен, а от адвоката ми“, изтъкна Василев. 

„Евърбред“ не е в декларацията ми, защото моето участие става през една компания заедно с другите трима съоснователи, която се казва „Хермес уан“, разясни той.

"Изряден съм, нормално е всеки нов човек в политическата среда в България да бъде атакуван по някакъв начин", смята Василев.

Влизам в политиката по молба на много добри мои приятели и на президента, коментира Василев. Той беше категоричен, че след като вече не е министър, ще се върне към фирмата си „Евърбред“. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати