20 Април 2024 г. Събота

Банките в Кипър отварят днес

2013-03-28 10:01:17
Банките в Кипър днес отварят в 12 ч. и ще работят до 18 ч. местно и българско време при изключително ограничен режим на теглене на пари, наложен от централната банка на острова, за да не се допусне изтичане на капитали, съобщават кипърските гръцки медии.

Тегленето на пари в брой от гишета и банкомати се ограничава до 300 евро дневно на човек и на банка. Плащанията и паричните преводи за чужбина не могат да надвишават 5000 евро на месец, а хората, напускащи острова, ще могат да изнасят най-много по 1000 евро в брой.

Забранява се също осребряването на банкови чекове, а срочните депозити не могат да бъдат теглени преждевременно.

Разрешават се търговски операции с трансфер към чуждестранни сметки без ограничения до сумата от 5000 евро, но с представяне на потвърждаващи сделката документи.

Операции на стойност между 5000 и 200 000 евро ще се извършват само със съгласието на специален контролен орган. Сделки над 200 000 евро ще могат да се осъществяват с предварителното съгласие на контролния орган и след проверка за наличие на достатъчна ликвидност в кредитната институция.

Могат да се превеждат средства в чужбина за плащане на заплати на фирмени служители с представяне на съответните документи. Също така близки роднини могат да изпращат пари за плащане на образование или издръжка на член от семейството до 5000 евро на тримесечие.

Европейският съюз след предложение на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу реши да състави специална група за действие, за да бъдат подпомогнати кипърските власти при възстановяване на икономическата и социална стабилност в страната.

Брюксел се опитва да снижи напрежението, възникнало в средите на ЕС след изявленията на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейсеблум, че "подстрижката" на кипърските депозити би могла да бъде приложена и за "спасяването" на банковия сектор на други страни.

Европейските партньори дават да се разбере, че това, което се случи в Кипър, е еднократен акт и че решението за оздравяване на банковия сектор на острова няма да бъде приложено спрямо никоя друга страна.

В интервю за държавната телевизия финансовият министър Михалис Сарис не изключва вероятността в Кипър да има нови съкращения на заплати и пенсии. Той разкри, че трудностите пред Народната банка /Лаики банк/ са започнали през 2007 г., когато банката е попаднала в ръцете на хора, раздавали безогледно огромни суми под формата на заеми най-вече на клиенти в Гърция, пише БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати