19 Април 2024 г. Петък

Не сме чудотворци, а работещи момичета и момчета!

2013-03-27 23:13:22

"Реалистична" програма "без чудеса" с акцент върху икономическия растеж, вдигането на доходите, новите работни места и запазването на плоския данък от 10 на сто представиха от ГЕРБ. Лихвена амнистия за малки и средни предприятия и финансова подкрепа за майките обещават още бившите управляващи.

"Днес чудеса няма да чуете, ние не сме чудотворци", отсече бившият министър по европейските средства Томислав Дончев при представянето на програмата на ГЕРБ. Днес тя беше представена накратко, но реално е дълга цели 200 страници. Консултациите обаче продължават - основно с експерти и неправителствения сектор. 

Ние сме само работещи момичета и момчета. Ще представим пътя на истината и на разума, заяви Дончев. По негови думи ГЕРБ няма да участва в предизборното “надмятане“ и няма да обещава на едро.

Дончев беше категоричен, че партията се гордее с направеното дотук. Той върна лентата и към предишния слоган на ГЕРБ “Ние градим“ и обясни, че политическата партия е съградила много. Признаваме и грешките си, допълни Дончев и отбеляза, че бившето правителство е направило и кадрови грешки. При всяка грешка ние реагирахме веднага, наблегна обаче Дончев.

От ГЕРБ отказаха да кажат кадрова грешка ли е бил ексземеделският министър Мирослав Найденов, на когото бяха повдигнати обвинения. По думите на шефа на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов това ще стане ясно, след като съдът вземе решение.

 

Томислав Дончев сложи акцент върху икономическия растеж. Според ГЕРБ трябва да има грижа за малките и средни предприятия чрез намаляване наполовина на всички административни срокове и други облекчения. По думите на ексминистъра партията може да осигури 5 млрд. чуждестранни инвестиции и подкрепа с европейско финансиране на над 12 000 нови предприятия. Според Дончев електронното управление не е панацея, но трябва да стане в първите 2 години на мандата.

Има хора в тежка социална ситуация и държавата ще окаже необходимата подкрепа, заяви още Дончев при представянето на социалната политика на ГЕРБ. Според него първият приоритет ще бъдат майките и семействата и ще бъде увеличена финансовата подкрепа за тях. Да, отказът ни да го направим преди месеци беше грешка, призна той.  

Специална грижа за младите обещаха още от ГЕРБ. Дончев се обяви за минимално почасово заплащане и преференции за работодатели, които назначават хора до 29-годишна възраст.

ГЕРБ бяха категорични, че са за запазване на плоския данък от 10 процента. По думите на Дончев това е едно от постиженията на прехода и трябва да остане така. 

Предишните управляващи заявиха, че се обявяват и за 7-дневен срок за възстановяване на ДДС за изрядните фирми. ГЕРБ се обяви и за лихвена амнистия за задълженията на бизнеса към държавата за период от два месеца. Акцентът тук е кризата, заяви Владислав Горанов.

Амнистията ще е еднократен акт и ще засяга опрощаване на натрупани лихви върху невнесени осигуровки и данъци за период от два месеца, разясни той. 

Предложението на ГЕРБ е тази амнистия да е за периода от 2010 година насам.

Не правителството създава доходите, отсече Владислав Горанов. По негови думи то може само да създаде добри условия за бизнеса, който да разкрие работни места.

За инфраструктура ще говорим малко, защото знаете, че може много, заяви Дончев. Той обаче сложи сериозен акцент върху разработването на инфраструктурни проекти. Бившият министър обеща да се решат и проблемите с водните режими по места. 

ГЕРБ обяви и структурни реформи – министерство на електронното правителство и разделяне на две на МИЕТ - отделно министерство на икономиката и туризма и отделно на енергетиката. 

Дончев сложи и акцент върху енергийната независимост чрез добива на нефт от Черно море. По негови думи така ще се намали и цената на газа. Според ексминистъра трябва да се изградят и всички интерколектори с други страни, както и да се продължи участието в „Южен поток“ и други газови връзки. 

Удължаване на срока на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй“ също е сред приоритетите на ГЕРБ. Нашите реактори могат да работят поне още 20 години, заяви Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. По негови думи в момента се извършват проучванията относно строежа на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“. 

Няма да допуснем мегаломански енергийни проекти с държавно участие, отсече Томислав Дончев. Според ексминистъра на европейските фондове трябва да се работи и за енергийната ефективност, защото така ще се намалят сметките на хората и ще се създаде заетост в строителния бизнес. 

Финансовата стабилност е една от дългосрочните гаранции за растеж. Ние гарантираме запазването на валутния борд до навлизането на страната в еврозоната, заяви Дончев. По негови думи държавният бюджет трябва да е балансиран, а не да се правят бюджети на дефицит, за да трупат дълг. 

Безотговорни са тези родители, които харчат парите на децата си, заяви той и допълни, че не трябва да се трупат дългове за нашите деца.

С новите технологии за видеонаблюдение от ГЕРБ се надяват да успеят да преборят в голяма степен битовата престъпност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати