25 Април 2024 г. Четвъртък

Не се притеснявам от сблъсъка с Борисов, отсече Станишев

2013-03-26 19:56:42

БСП не е била и не вярвам да бъде партия от лидерски тип, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес левицата обяви листите си, но от седмици се носи мълва, че част от досегашните водачи на листи няма отново да застанат начело по настояване на Станишев. Днес от “Позитано 20“ отхвърлиха тези твърдения.

Аз си водя 25 МИР вече трети мандат, не виждам причина да се отказвам. След като господин Борисов е решил, добре дошъл. Аз лично не се притеснявам от никого. Така червеният лидер коментира вероятния сблъсък между него и Бойко Борисов на парламентарните избори в 25 МИР.

В Стара Загора трябва да се направи максималното, заяви още Станишев. Той ще води и листата там и най-вероятно ще се изправи срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите на Станишев един партиен лидер може най-добре да консолидира гласовете. Стара Загора е една от дългите листи, обясни той.

Червеният лидер мотивира и решението си Драгомир Стойнев да води листата в Хасково. Станишев се позова на информация в медиите, че бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев ще води листата на ГЕРБ в града. Според Станишев те двамата щели да направят добър дебат.

 

Румен Овчаров може би ще бъде част от предизборния щаб на партията, обясни още Станишев. Овчаров за първи път от години няма да води в 23МИР в София. Според лидера на БСП бившият енергиен министър ще помогне много на кампанията в многомандатния избирателен район. 

Проведохме една конструктивна и отговорна дискусия, защото много добре разбираме, че страната се намира в извънредна ситуация, заяви Сергей Станишев, след като днес левицата обяви водачите на листите си. Той за пореден път обясни, че предсрочните избори са налице, защото за първи път от 1997 година правителство си е отишло след улични протести, започнали заради мизерията, причинена от ГЕРБ.

52% от децата и 60% от пенсионерите са заплашени от бедност, цитира Станишев данни на Брюксел. По негови думи до това положение се е стигнало заради управлението на Бойко Борисов.

Лидерът на левицата благодари на всички депутати от Коалиция за България, с които провели много битки във враждебна среда.

Изравнихме позиции и доверие с една партия, която управляваше толкова авторитарно, похвали се Станишев. 

Съотношението между стари и нови водачи е 50 на 50, обясни Станишев. Ние не сме партия на калинките и не тръгваме от нищото, допълни той. По негови думи партията не започва от нулата за разлика от ГЕРБ и трябва да запази високото си ниво в следващото НС. 

Според Станишев всички в ГЕРБ са били нови лица в 41-вото НС, но са се оказали лош “експеримент“ и са създали най-слабото НС. Лидерът на левицата не веднъж е обявявал, че трябва да се намери баланс между приемственост и нови лица.

Обновлението в листите обаче ще бъде голямо, заяви Станишев и допълни, че на избираеми места ще има много нови лица. По негови думи депутатите от БСП трябва да са доказани имена и да носят доверие.

Когато те говорят, това което казват да се възприема с доверие, заяви профилът на бъдещите червените депутатите червеният лидер.

20% от водачите са жени. Аз лично бих искал да видя повече, уточни той. Според Станишев щяло да има много младежи в тяхната парламентарни група в следващото НС. По негови думи трябва да има още по-сериозно развитие на младите кадри в левицата. Той предрече, че процесът на обновление ще продължи и на следващите вотове – евроизбори, местни и т.н.

Лично на мен ми беше много трудно, защото проведох десетки разговори, беше трудно да взема решение, защото става дума за мои другари, за хора можещи, дали много на България, заяви Станишев. По негови думи, когато влизаш в битка, поемаш много негативи.

Според лидера на левицата не можело да става дума за чистки в партията. Червеният председател обясни обаче, че на тези избори кампанията ще бъде от огромно значение и са важни лицата.

Станишев се спря и на обвиненията срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Той попита дали е трябвало правителство да падне, за да се предприемат действия на прокуратурата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати