19 Април 2024 г. Петък

Облагат с 40% големите депозити в Кипър

2013-03-26 17:20:23

Депозитите под 100 хил. евро в кипърските банки няма да бъдат засегнати от спасителния план за страната, съобщава BBC, като се позовава на финансовия министър на Кипър Михалис Сарис.

Депозитите на големите вложители в Кипър вероятно ще бъдат обложени с 40%. Точният процент още не е уточнен, но ще е чувствителен, допълва той.

Делът всъщност зависи от това, как правителството ще реши да защити пенсионната система на страната.

Сарис потвърди, че всички кипърски банки ще останат затворени до четвъртък и че дори тогава ще бъдат наложени капиталови контроли за това какви суми ще могат да бъдат теглени.

Тези рестрикции вероятно ще бъдат по-строги за двете основни кипърски банки - Bank of Cyprus и Laiki и ще останат в сила, докато банковата система „се стабилизира“, допълва той.

Точните детайли около този „механизъм на две скорости“ ще бъдат уточнени с банките по-късно днес, допълва той.

Сарис очаква „известно кървене и изтичане на капитали“, когато банките бъдат отворени. Той обаче вярва, че след като европейските фондове бъдат деблокирани, „в рамките на седмици“ доверието в кипърските банки ще бъде възстановено.

Въпреки че кипърската икономика е сериозно засегната от икономическата криза, Сарис подчертава, че страната му ще спечели от „енергийния бум“, визирайки потенциалните печалби от добива на природен газ в акваторията на Острова.

„Да наистина, ще имаме известни проблеми, но те ще отшумят бързо“, допълва той.

Сарис също така изтъква, че правителството  му е договорило по-изгодни условия за изплащането на заема от Русия.

За разлика от предишните споразумения новата сделка за Кипър не изисква одобрението на парламента в Никозия. Тя също така включва мерки за бюджетни икономии и данъчни повишения.

Притежателите на големи депозити в кипърските банки, много от които са руснаци, няма да имат достъп до сметките си над 100 хил. евро, докато преструктурирането на банките не бъде приключено.

Междувременно стана ясно, че Кипърската централна банка ще назначи Андри Антониадис за специален синдик за извършване на преструктурирането на втората по големина банка в страната Laiki bank.

"Тя е член на Института на експерт-счетоводителите с 28-годишен опит в областта на банките – 25 години в HSBC, от които пет като генерален директор, и три години като генерален директор на NBG Cyprus Ltd", уточни Кипърската централна банка.

Постигнатото късно в неделя споразумение за спасяване на Кипър предвижда затварянето на Laiki Bank, която ще бъде разделена на "лоша банка", която постепенно ще изчезне, докато депозитите под 100 000 евро, които ще се ползват с гаранция на ЕС, ще бъдат прехвърлени в Bank of Cyprus.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати