16 Април 2024 г. Вторник

За изборите досега са се регистрирали 38 партии

2013-03-26 08:01:40
Два дни преди крайния срок 38 партии са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие на предсрочните парламентарни избори на 12 май, научи "Дневник".

Срокът за регистрацията е до 18 часа на 27 март, като до този час ЦИК ще регистрира служебно всички желаещи, а ако проверката на ГРАО (срокът е до 30 март) не установи редовни 7000 подписа, регистрацията на съответната формация ще бъде заличена. До тогава трябва да подадат документи ДПС, "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и партия "Зелените".

До 1 април пък е срокът за учредяване на предизборните коалиции, в които могат да влизат само регистрирани в ЦИК партии.

Най-много подписи за регистрация е внесла управляващата до скоро партия ГЕРБ - 55 213. В продължение на 4 денонощия младежи от ГЕРБ пазиха ред пред ЦИК, за да бъде спазена традицията партията на Бойко Борисов първа да внесе документите си в комисията. Най-малко подписи пък са събрали от "Радикали" на Евгений Бакърджиев - 8 656.

В челната тройка по брой внесени подписи попадат още партията около бизнесмена Христо Ковачки - ЛИДЕР, с 33 800 подписа, както и партията на телевизия СКАТ - Национален фронт за спасение на България, с 32 562 подписа. Веднага след тях е партията на друг отцепник от "Атака" - Слави Бинев и неговата Консервативна партия "Движение на успеха" (КПД на успеха) с 27 279 подписа. "

"Обединени земеделци" на Петя Ставрева, която се очаква да влезе в коалиция със СДС, Радикалдемократическата партия, Българската социалдемократическа партия, "Гергьовден" е събрала с над 5000 подписа повече от СДС - 20 338 срещу 15 041.

БСП внесе вчера 21 420 подписа за регистрация за изборите. Бъдещите партньори на социалистите в Коалиция за България са доста по-скромни - партията "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов е внесла 9 553 подписа, Комунистическата партия в България на Александър Паунов - 13 268, Движение за социален хуманизъм на Александър Радославов - 11 213, "Български социалдемократи" на Георги Анастасов - 12 149, "Нова зора" на Минчо Минчев - точно 11 хиляди записа.

Наред с партиите от последния парламент - ДСБ, "Атака", РЗС, към изборите на 12 май са се насочили и партията "Бургас" на Ваклин Стойновски, който беше независим кандидат за кмет на черноморския град на изборите през 2011 г. (12 507 подписа), "Либерален алианс" на бизнесмена Веселин Марешки (12 012 подписа), както и пловдивската партия "Кауза България", възникнала за местния вот през 2011 г. с председател арх. Цветелин Цоневски (9920 подписа).

"Българска социалдемокрация" на Александър Томов, чиято регистрация може да бъде използвана за участие в изборите от движение "Българска пролет", което представлява част от протестиращите, е внесла 16 203 подписа.

На парламентарните избори през 2009 г. участваха 18 партии и коалиции.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати