Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow Свят arrow Експерти от тройката решават за банките в Кипър

Експерти от тройката решават за банките в Кипър

  Print E-mail
2013-03-25 08:23:27
източник: dnes.bg

Банките в Кипър с изключение на подлежащата на ликвидация Лаики банк ще бъдат отворени в близко време. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след срещата на финансовите министри от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС."Засега не трябва да обявяваме точната дата за отваряне на банките. Решението ще бъде взето след консултации с експерти от тройката в течение на днешния ден", допълни той.

Дейселблум заяви също, че тъй като решението за антикризисната програма на Кипър е постигнато, ултиматумът на Европейската централна банка е изпълнен и тя ще продължи да обезпечава ликвидността на кипърските банки, предаде БТА. В замяна на международната помощ Кипър ще трябва драстично да свие прекалено надутия си банков сектор, да съкрати бюджетните разходи, да извърши структурни реформи и да приватизира държавни активи, каза Дейселблум.

Председателят на Еврогрупата уточни, че тя вече не изисква от Кипър да събере 5,8 милиарда евро собствени средства и че точният размер на националния пакет за подпомагане на банковата система предстои да се пресметне. "Забравете за това число, ние вече не го споменаваме. Приехме нов план, който има за цел да реши проблемите на двете най-големи банки на страната. Точният му обем предстои да се изчисли", каза Дейселблум.

В същото време той потвърди, че обемът на международната помощ за Кипър остава 10 милиарда долара и изрази увереност, че всички национални парламенти на страните от еврозоната, включително Холандия и Германия, ще одобрят отпускането на международната помощ при тези условия.

Лаики банк ще изчезне, а Банката на Кипър ще бъде значително намалена като размери, заяви на свой ред генералният директор на МВФ Кристин Лагард. Най-голямата банка на Кипър ще премине през болезнено преструктуриране, като параметрите на процедурата още не са определени, известно е само, че ще останат неприкосновени само депозитите до 100 хиляди евро. Що се отнася до по-големите депозити, властите на Кипър във взаимодействие с международните кредитори ще изчислят в близките седмици точните проценти, които ще бъдат удържани от тях за нуждите на преструктурирането, добави Лагард.

Властите в Кипър не се опасяват от бягство на капитали, тъй като в края на миналата седмица парламентът прие пакет от безпрецедентно строги закони, ограничаващи движението на капиталите. Еврогрупата днес даде одобрението си за тези закони. Както отбеляза еврокомисарят Оли Рен, при екстрени ситуации и за ограничени периоди движението на капиталите може да бъде ограничавано.

 

Еврогрупата продължава да разчита, че Русия ще се съгласи да смекчи за Кипър условията по изплащането на кредита от 2,5 милиарда евро, отпуснат през 2011 г., каза на пресконференцията Йерун Дейселблум. 

Бундестагът ще утвърди антикризисната помощ за Кипър, изрази увереност след заседанието на Еврогрупата в Брюксел министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС. Шойбле каза, че решението за сериозно преструктуриране на най-голямата банка в Кипър и ликвидиране на втората по величина банка е оправдано. "Не можехме да постигнем резултат, ако се бяхме опитали да спасим и двете банки. Това е горчив резултат за Кипър, но съответства на изискванията на германското правителство", отбеляза Шойбле на пресконференцията в края на заседанието на Еврогрупата.

Отпускането на антикризисна помощ от 10 милиарда долара трябва да бъде одобрено от всяка страна без изключение от еврозоната, а думата на Германия, която е първата икономика в ЕС, е определяща, каза министърът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?