29 Март 2024 г. Петък

В колежа или в затвора?

2013-03-24 18:57:45

 

Съединените щати е общоприето схващането, че в затворите има повече чернокожи, отколкото във висшите учебни заведения, посочва БиБиСи. Подобно твърдение е ярък пример за расовия проблем и интеграцията на афроамериканците, но създава ли предразсъдъци и пречи ли на младите тъмнокожи? И което е не по-малко важно – отговаря ли на истината?

През 2007-ма година, още преди да стане кандидат-президент на Демократическата партия, Барак Обама държи реч пред Националната асоциация за напредък на цветнокожото население. „Знам това, което знаете и вие”, казва той и продължава: „Въпреки значителния напредък, все още имаме много работа за вършене. Имаме много работа за вършене, щом в затворите има повече млади чернокожи мъже, отколкото в университетите и колежите в страната”. Изявлението е посрещнато с бурни овации и надежда, че призивът ще доведе до конкретни действия.

Един от тези, които съзират силата на тези думи на Обама е Айвъри Толдсън – професор по психология във Вашингтонския университет „Хауърд” (Толдсън е и главен редактор на списанието „Журнал за афроамериканското образование”). Той често използва в статиите си споменатата от Обама тенденция, но с годините осъзнава, че повтарянето на това твърдение има негативно влияние върху младите афроамериканци.

„Има много млади мъже, които наистина се опитват да се справят добре в живота. Те знаят, че могат да го направят, но това постоянно изтъкване на статистики от този род е огромна психологическа тежест за тях”, счита Толдсън. И споделя, че само преди дни е чул отново твърдението и то в реч в собствения му университет.

Професорът обаче разкрива, че забелязва динамичен растеж на афроамериканците, постъпващи в неговото учебно заведение. В същото време броят на чернокожите в затворите остава сравнително константен.

А моментът на истината идва още през 2009-та година. Официално статистическо проучване показва, че във висшите учебни заведения има 600 хиляди чернокожи мъже повече в сравнение със затворите. Широкоразпространеното схващане се оказва невярно. Но било ли е вярно в годините преди това проучване?

Първите официални данни са публикувани през 2002-ра година, когато затворниците се оказват повече от висшистите. Сравнявайки данните оттогава, Толсън изразява недоумение от факта, че скокът на чернокожите висшисти е 108%. Според професора подобен ръст за 10 години е нереален.

И разкрива причината. Преди десетилетие редица висши учебни заведения на практика не участват в проучването – става въпрос дори за университети и колежи, посещавани предимно от афроамериканци. Тогава едва 3000 учебни заведения заявяват, че имат тъмнокожи студенти. Сега броят е над 4700.

Преглеждайки внимателно събрани данни, Толдсън е убеден, че резултатът от първото проучване не е особено достоверен и там броят на младите чернокожи мъже, които следват висше образование, е подценен с поне 100 хиляди души. Което значи, че още тогава двубоят висшисти-затворници е завършил с победа за първите.

От институтът, провел първоначалното изследване, коментират, че има вероятност за статистическа грешка, тъй като не всички висши учебни заведения в страната са взели участие в проучването.

Но дори и тази грешка да е факт, младите афроамериканци все още имат множество предизвикателства пред себе си. Чернокожите мъже са 40% от общия брой затворници в Съединените щати, докато афроамериканците са едва 12 от сто от населението на страната.

Освен това тъмнокожите висшисти все още срещат проблеми, що се отнася до влизането в най-престижните университети и колежи. Така че основа има, но както казва Барак Обама... Има още работа за вършене.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати