28 Март 2024 г. Четвъртък

Символично самоподпалване на протестите днес

2013-03-24 18:54:43

Все по-малобройни стават традиционните неделни протести в страната. 

Така например само между 150 и 200 души, разделени на групи, се включиха в протестите вСофия днес, съобщава bTV, като шествията бяха организирани от „Радикално крило на протестно движение” и ВМРО.

Воеводите традиционно носеха обърнати национални знамена. „В последните години българският народ се стопи с 2 милиона, което не се е случвало и при националните катастрофи, затова знамената ни са обърнати като при войни и бедствия”, заяви заместник-председателят Ангел Джамбазки.

По-късно от организацията внесоха в ЦИК 20 000 подписа за участие в изборите.

Същевременно пред сградата на Народния театър в София инициираната от поддръжниците на Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев партия „Демократична гражданска инициатива” започна събиране на подписи за участие в парламентарните избори.

Един от другите лидери на движението - Ангел Славчев, съобщи, че от сряда ще е активна интернет платформа, на която всеки ще може да дава свои предложения и да коментира идеите, така че да се конкретизират предстоящите стъпки, предаде Дарик радио.

Едва около 150 души с национални знамена и плакати се събраха на протест пред сградата на общината във Варна, където продължават да настояват за оставката на Общинския съвет. Трима души остават в импровизиран палатков лагер пред сградата на общината. Един от тях - Младен Живков, обяви гладна стачка в петък вечерта с искане за оставките на общинските съветници, съобщи БНР.

Крехък протест се проведе и в Бургас, където се събраха едва около 100 души. По-рано тази седмица протестиращите в черноморския град внесоха декларация с 9 искания до кмета и местния парламент. Част от исканията са свързани с премахване на синята зона; намаляване на местни данъци и такси и пряко участие в управлението на града и държавата.

В Пловдив се събраха около 60 души, като към тях по-късно се присъединиха и десетки рокери. Един от колоритните участници в пловдивските протести - Иван Бояджиев, известен като "Дядя Ваня", се самозапали символично в началото на днешното шествие, като запали своя снимка в знак на протест срещу самозапалванията на хора в България. След това той изгори и венецианска маска, която бе сложил на лицето си, символизирайки „свалянето на маските, които българският народ е носил до момента”.

Около петдесетина души се включиха в осмия пореден граждански протест в Добрич. Мотото този път бе "Уморихте ли се да протестирате? Защото те няма да се уморят да ви крадат!". Организаторите на протеста бяха категорични, че техни представители няма да участват на предстоящите избори.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати