25 Април 2024 г. Четвъртък

В БСП не върви чистка, коалиция с ГЕРБ е невъзможна

2013-03-23 14:04:30

БСП не върви чистка. Аз не съм привърженик на този подход. В БСП върви един процес на обновяване”. Това заяви лидерът на БСП пред Нова телевизия. До вторник ще бъдат обявени предложенията за водачи на листи на социалистите.

Станишев каза, че за него е важно водачите на листи да бъдат хора с ясни позиции, които могат да допринесат за работата на парламент, който е ефективен, и да допринесат за максимално доверие в това, което БСП предлага. Важно е хората, които се извеждат напред, да се ползват с максимално доверие. Сергей Станишев посочи, че Румен Петков е политическа фигура в БСП със своите сериозни качества. В последните два дни се срещнах с всички областни ръководства в нашата партия. Като цяло настроението на нашите членове е много взискателно към нашите кандидати за народни представители, много по-взискателно от всеки друг път”, допълни Сергей Станишев.

„Моментът е такъв, че хората желаят сериозна промяна и всяка една партия, ако иска да оцелее, ако иска да бъде адекватна на обществото, трябва да покаже не само знаци, но и такава тенденция. Това е оздравително и за обществото, и за БСП”, смята лидерът на социалистите по повод гражданската квота в листите.

На въпрос дали БСП и ГЕРБ биха се коалирали в името на интересите на страната, Станишев каза, че с партия ГЕРБ и това нейно ръководство не е възможно да се направи коалиция. Убеден съм, че няма месия, универсален спасител, юнак на коня, който да ни реши всички проблеми, категоричен е Станишев.

По думите му обещанията, които социалистите давали предизборно, са много ясно премислени, защото в БСП били наясно какво заварват след управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Според Станишев в много отношения положението в страната е по-тежко от 1997 г.„България се нуждае от ясно програмно правителство на националната отговорност, с широка парламентарна подкрепа”, каза още председателят на БСП. Станишев е категоричен, че искането на втори мандат от ГЕРБ е наглост.

„Политиката не е игра, не е някакво мачле, поне за мен.Това е сериозно нещо и трябва да се отнасяш сериозно към него”, добави той.

Първите мерки на правителството след изборите трябва да са спасителни и стабилизационни. След това ще дойде повишаването на доходите, каза Станишев и припомни предложението на левицата за въвеждане на социално защитени цени на тока.

„На никой не трябва да се вярва безрезервно, аман от месии – това не е начинът”, заяви лидерът на БСП. Според него следващото правителство не трябва да е тяснопартийно.

Станишев призна, че ще става татко за втори път. „Да чукам на дърво, засега всичко е наред. Бременността на Моника минава нормално", сподели лидерът на БСП. Той вече има една дъщеричка от Моника Йосифова – Дария. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати