26 Април 2024 г. Петък

Говорим за почивните дни не защото се готвим за почивка!

2013-03-23 08:36:55

Не се готвим за почивка, тъкмо обратното, шегува се служебният премиер Марин Райков при представянето на първата точка от дневния ред на първото заседание на служебното правителство.

Съжалявам, че първата точка от нашия дневен ред е на тема почивни дни. Може би в това някой ще съзре някакъв намек, но бих искал да подчертая, че започваме да говорим за почивните дни не защото се готвим за почивка, а обратното, казва Райков пред министрите във връзка с промяната 2 май да се отработва на 18 май, а не на 11 май заради нормалното провеждане на парламентарния вот. 

16 точки обсъжда служебното правителство на заседанието, става ясно от публикуваната стенограма. Една от тях е свързана с тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по националните радио и телевизия. Финансовият министър Калин Христов обяснява, че това е традиционно решение и цените са посочени от БНР и БНТ.

Тоест, можем да приемем, че това няма да създаде известно напрежение? - пита служебният премиер. Знаете, че държа много това да се избягва, добавя той.

Лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева обаче изрази възмущение от решението на кабинета.  Шокирана съм от първото решение на служебното правителство, което всъщност е вторият кабинет на ГЕРБ, да увеличи двойно тарифите за отразяване на предизборната кампания от обществените медии БНР и БНТ. Не може да се говори как трябва да се чуе гласът на хората, на новите партии, които биха могли да отразят гражданските протести и в същото време да не им се оставя шанс. Това е арогантно поведение”, каза още Кунева., според която и ексвицепремиерът Цветан Цветанов нямало да си позволи да направи това. 

Организацията на вота също е сред темите на заседанието. Служебното правителство реши в сряда определен от министър-председателя и министър на външните работи заместник-министър в МВнР да организира подготовката и провеждането на изборите за народни представители в чужбина. Райков заявява, че това е една изключително тежка задача, която лично ще следи. „Още повече, че там в миналото в някои страни се създадоха известни напрежения. Решен съм най-малкото да положа всички усилия, за да не допуснем това“, добавя той. 

Райков изразява притеснение за интересите на българите в Кипър предвид случващото се там. Той отправя молба към финансовия министър въпросът да бъде засегнат в рамките на оперативното заседание на правителството. Аз съм особено притеснен за техните интереси. Става дума все пак за около 50 хиляди наши сънародници, ние имаме две банки там, които са местни юридически лица и бих искал да можем да направим един анализ, за да бъдем запознати, посочва Райков.

Сериозно внимание е отделено и на избора на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. За негов председател бе определена доц. Татяна Бенишева, до момента преподавател и заместник-декан на Медицински университет-София, Факултет по обществено здраве.

Здравният министър проф. Николай Петров докладва, че изискванията за членство в тази комисия на фона на късите срокове, в които е трябвало да бъде предложена, са били изключително тежки. Първо, това трябваше да бъдат доказани професионалисти и големи имена в тази сфера. Трудно беше да се намерят икономисти и юристи, които са работили и са специалисти в тази сфера. Освен това всички те трябва да напуснат работните си места, за да работят в този постоянно действащ работен орган, посочва министърът.

Всички сме направили жертви, така че това е ясно, коментира министър-председателят.

Но не всички са склонни, господин премиер, отговаря Николай Петров и добавя, че освен да имат квалификация, членовете на съвета трябва да бъдат достатъчно устойчиви на влияние и да защитават интересите на гражданите и на системата на здравеопазване. „Трябва да бъдат колаборативни, заплащането не е от най-атрактивните, така че проблемът беше голям. Мисля че се справихме със сроковете. Проучили сме в каквато степен е възможно най-вече това да не са работили във фармацевтични фирми, да не са били обвързани по някакъв начин с консултантски договори и т. н.“, уточнява той.

Служебният премиер Марин Райков се съгласява, че това е от изключително значение. Здравният министър уточнява, че се залага повече на преподавателския състав. Това ще им даде и възможност да могат да преподават и по този начин да си осигуряват още малко доходи върху месечното заплащане, добавя здравният министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати