19 Април 2024 г. Петък

"Приказка за финансова стабилност" разказват от БСП

2013-03-22 16:32:10

Ще ви разкажа приказка за финансовата дисциплина, която ГЕРБ пази вече 4 години, обясни депутатът от 41-вото НС от БСП Димчо Михалевски.

В последната седмица левицата се отдаде на “развенчаване на митовете“ за управлението на Бойко Борисов. Днес Димчо Михалевски говори основно за финансовото състояние на страната. Според левицата действително подобна финансова дисциплина няма, а хората са гладували, без да има смисъл.

За пореден  път на “Позитано“ 20 не пропуснаха да разкритикуват бившия финансов министър Симеон Дянков и бюджетното му планиране. По думите на Михалевски няма бюджет на ГЕРБ за четири години, който да е изпълнил приходната и разходната си част.

Бившият депутат и най-вероятен бъдещ водач на листа на левицата отправи много тежки думи към бившите управляващи. Според него правителството на Бойко Борисов е водело последователна политика на отклоняване на средства.

За първи път при това управление имаше не корупция, а директно крадене на средства, заяви още Михалевски. По негови думи за периода 2010-2012 година в държавата са влезли около 4 млрд. лева по-малко приходи от ДДС, отколкото би трябвало.

Според данни на червените по време на управлението на Сергей Станишев за периода 2006-2008 година разходите за крайно ползване на българите са 153 млрд. лева, а събраното ДДС – 19 907,6 млрд. лева.

При управлението на Бойко Борисов за периода 2010-2012 година разходите за крайно ползване са 174 милиарда лева, а събраното ДДС било почти колкото при Станишев – 20 0301,7 млрд. лева. Според Михалевски при това потребление приходите от ДДС трябва да са много по-високи. Левицата нееднократно е нападала ГЕРБ за ниската събираемост на данъците.

Според бившия депутат подобна е ситуацията и при акцизите, където липсвали 2 млрд. лева.

Михалевски обясни, че с тези общо 6 млрд. лева е можело да се използват за вдигане на заплати и социални помощи.

Той се върна и на темата за фискалния резерв и “опоскването“ му от ГЕРБ.

8, 7, 6, 5, 4 – обратното броене, което води до катастрофата, обясни Михалевски като демонстрира как фискалният резерв от 2009 година насам паднал от 8 милиарда лева на 4 милиарда лева.

Според червения активист бившите управляващи са “отворили“ ножицата между фискалния резерв и консолидирания държавен дълг. По думите на Михалевски, докато фискалният резерв е падал, то държавния дълг е растял.

По думите на Михалевски правителството на Борисов е увеличило държавния дълг с 2,16 млрд. евро. 
С 575 лева е задлъжнял всеки от нас за четири години, заяви Михалевски.

Според данните на “Позитано“ 20 в момента сме 3 пъти по-уязвими по отношение на фискалната стабилност и приказките на ГЕРБ как всички ограничения са били, за да запазят тази стабилност, не са истина.

Цялата дисциплина, заради която хората трябваше да затягат коланите до последно, всъщност ни е струвала милиарди, отсече още бившият народен представител. Михалевски се върна и на темата за покачилата се безработица. По негови думи за управлението на ГЕРБ са били унищожени 400 000 работни места и сега 400 000 семейства са с намалени доходи или изобщо нямат такива.

По думите на Михалевски на “Позитано“ 20 валят сигнали за безобразията на кабините Борисов и левицата се закани, че готви и нови разкрития около бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати