24 Април 2024 г. Сряда

Кипър започва преструктуриране на банки

2013-03-22 10:14:16
Гуверньорът на кипърската централна банка Паникос Димитриадис съобщи, че в парламента е внесен законопроект за ликвидиране на изпаднали в несъстоятелност банки, включващ предложение да бъде закрита Cyprus Popular Bank - втората по големина банка. В противен случай банката ще рухне следващата седмица, когато заработи финансовият сектор.

Подобен ход рязко намалява с 2.3 млрд. евро сумата от 5.8 млрд. евро, която Кипър трябва да събере до понеделник, за да получи обещаната от партньорите в еврозоната 10 млрд. евро за стабилизиране на банковия сектор.

Другият законопроект, който внася правителството, дава право на финансовия министър или на управителя на централната банка да налагат контрол над капиталовите потоци от и към банките. "Целта на този закон е в случай на извънредна ситуация в името на обществения ред или сигурност да се предоставят на финансовия министър или на гуверньора на централната банка права да наложат временни ограничителни мерки", се казва в текста, цитиран от Reuters.

По неофициални данни от Cyprus Popular Bank, известна на гръцки като Laiki Bank, ще бъдат отделени здравите активи и ще бъдат слети с първата по големина Bank of Cyprus. Депозитите до 100 000 евро ще бъдат гарантирани, още не е ясно дали ще бъдат запазени всички работни места.

Тази вечер Cyprus Popular Bank наложи строги ограничения върху парите, които клиентите й могат да теглят от банкоматите. От този момент те вече ще имат достъп до 260 евро на ден, вместо сегашните 500 евро.

Пред банкоматите на Cyprus Popular Bank в следобедните часове се извиха опашки след слухове, че банката ще бъде закрита. Централната банка официално опроверга тези спекулации, но вечерта ситуацията изглежда по-различно.

Няма яснота какво ще се случи с депозитите над 100 000 евро, които не са гарантирани. Преди да е разпространена официална информация медиите в Кипър твърдят, че те ще бъдат замразени до разпродаване на активите на закъсалата банка и де факто притежателите им може да изгубят до 40% от парите си.

Смята се, че 360 хиляди от 380 хиляди собственици на депозити в Cyprus Popular Bank ще бъдат защитени.

Дебатите в четвъртък вечерта приключиха с решение депутатите да продължат обсъждането в петък и да се гласува в сутрешните часове.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати