19 Април 2024 г. Петък

Само ГЕРБ не вижда крайното отчаяние на хората, скочи БСП

2013-03-21 12:03:02

Кой е виновен за зачестилите случаи на самозапалвания на хора в страната от отчаяние – около това спориха политици от различни партии в студиото на „Нова телевизия“.

„Ако някой не вижда този жест на крайно отчаяние на хората, това са единствено досега управляващите от ГЕРБ”, заяви Ангел Найденов от БСП. 

Той припомни, че дълго представителите на опозицията са предупреждавали в парламента за натрупващото се отчаяние и гняв.

„Мизерията става начин на живот за една огромна част от българските граждани и драмата няма как да не настъпи на фона на пълната безизходица и безпътица, в която остават тези хора. Вижте колко драматично звучи - и това е съвсем реалистично за огромната част от хората, тогава, когато преди акта на самозапалването, човек остава посланието, че няма 2 лева, за да даде на децата си“, коментира Ангел Найденов.  

Политиците трябва да чуват хората, каза на свой ред Красимир Ципов от ГЕРБ, който обаче отбеляза, че в този момент представителите на политическата класа трябва да са пестеливи в обещанията си и да предлагат постижими неща. 

„Разбира се, че трябва да се предприемат стъпки за това да се помогне на хората, да не продължават да бъдат в такова състояние, и това смятам, че ние успяхме да направим през целия мандат, разбира се, в тези условия на тежка финансова и икономическа криза. Най-лесното е да се залитне в посоката на популизма. Най-лесното е да си спомним 1997 г., когато инфлацията хвърчеше нагоре, когато трябваше да се печатат пари“, контрира бившият депутат от ГЕРБ. 

Част от политиците чуват хората, други – не, коментира Мустафа Карадайъ, секретар на предизборния щаб на ДПС. По думите му отговорност за днешната картина в България – да горят хора по улиците – носят управляващите.

„Картината, която виждаме днес в България – да горят хора, залетите улици – отговорност за това нещо не носи инфлацията от 1997 г., а носят днеска управляващите. И от тази гледна точка, да, наистина средата, в която ще се произведат предстоящите избори, не е най-нормалната среда и от тази гледна точка, много е нормално хората да нямат доверие в честността на изборите при този начин на управление“, обясни той. 
 
Емил Василев от РЗС коментира въпроса с честността на предстоящите избори с уверението, че партията на Яне Янев никога не се е занимавала с купуване на гласове или изборен туризъм.  
 
„Смятаме, че има голяма разлика между това как партиите гледат на едни честни избори и как гражданите гледат на такъв вот”, каза Василев. Според него за политическите сили това означава възможност да възстановят статуквото от парламента. „Под честни избори гражданите обаче май разбират да има смяна на политическия елит, някаква промяна в този партиен модел", добави Василев. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати