26 Април 2024 г. Петък

Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа

2013-03-20 21:45:26
По-голяма част от трафика на деца у нас се организира от собствените им родители. Шокиращите данни бяха представени от председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов по време на международната конференция "Подпомагане и реинтеграция на деца-жертви на трафик", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

През миналата година общо 65 български деца са станали жертва на трафик в Гърция, Франция и Германия. Там те са принуждавани да просят, да проституират и да крадат. През миналия месец 15 наши просещи деца в Солун са върнати от Гърция, съобщи Каменов.

По думите му в България трафикът на деца продължава да бъде актуален и трудно разрешим проблем. 

„Това е сериозно организирана група от престъпници, които трудно влизат в затвора, рядко се стига до качествени свидетелски показания срещу тях, защото често пъти показанията се дават от техните деца“, уточни председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

По думите му е необходима и промяна в Наказателния кодекс в България и въвеждането на по-строги наказания за извършителите на престъпления над деца. „У нас все още има възможност извършители на сексуални престъпления над деца и трафиканти на деца да се отървават с условна присъда или с пробация. Наказанията в тези случаи трябва да бъдат ефективни“, категоричен бе той. 

Като цяло в световен мащаб се наблюдава тенденция на трафик на деца за сексуална експлоатация, като от улицата тази експлоатация започва да се премества в затворени пространства - зали за масаж, прислужване в домове и други. 

Нова тенденция е обаче, че освен момичета, вес по-често обект на сексуална експлоатация са и момчета, съобщи Еми Комри - съветничка към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Все по-често се случва комбинирана експлоатация - през деня децата се използват да просят, а през нощта за проституция, коментира Комри. 

Често деца, жертви на трафик, са използвани за отглеждане на наркотични вещества, за което претърпяват след това ефективно наказание. Това са случаи на престъпления, извършени под натиск, за което няма адекватно правораздаване, смята съветникът към ОССЕ.

Средно 200 000 деца стават обект на трафик в Европейския съюз. По официални данни 150 милиона момичета и 73 милиона момчета на възраст под 18 години са преживели насилствен полов контакт или форма на сексуално насилие. По данни на Международната организация на труда 1 039 000 души са насилствено въвлечени в сексиндустрията, от които почти 50 на сто са деца, предаде БТА. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати