25 Април 2024 г. Четвъртък

Най ми е добре в Бургас!

2013-03-20 21:43:10

 

Бургас е най-добрият град за живеене за 2012 година. Това стана ясно след проведеното за шеста поредна година проучване „Кой е най-добрият град за живеене в България”. Класацията е съвместна инициатива на Дарик радио и в. „24 часа”.

Наградата бе връчена от президента Росен Плевнелиев и изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев на кмета на Бургас Димитър Николов.

„Българите са свободни, те пътуват по целия свят и виждат Виена – най-хубавия град за живеене; виждат Барселона – най-романтичния град за живеене; Мюнхен - може би най-богатия град за живеене. Но ние нямаме повод за ниско самочувствие. Българските градове също се променят бързо, и то за добро, и има обективни критерии, които показват това“, каза президентът Плевнелиев  на церемонията по връчването на приза. 

„Единият от критериите е да видим къде бяхме преди 10 години, къде бяха българските градове преди 10 години. Държавата тогава произвеждаше 30 милиарда лева, а днес -  80 милиарда лева“, допълни държавният глава.

В проучването участваха 27-те областни града от страната, за които българите трябваше да гласуват по 29 критерия. Някои от критериите бяха „работно време на магазините“, „наличие на апаратура за лечение на инфаркт“, „безработица“, „брой денонощни аптеки“, „детски градини“, „възможност за спорт в града“, както и „място да пиеш хубаво кафе в центъра“.

Нов критерий през тази година е състоянието на пешеходните пътеки в градовете. В продължение на месец и половина организаторите на инициативата събираха информация за инвестициите, алеите за велосипеди, бездомните кучета, броя слънчеви дни в годината и други критерии, които определят качеството на живот в градовете на България.

Като победител в класацията Бургас спечели и специалния приз „Най-добър град за живеене“. От общо 29-те критерия морският град получи максимален брой точки в областите: чужди инвестиции, процент на безработни граждани, бездомни кучета, безплатен безжичен интернет на обществени места, брой денонощни аптеки, хубава главна пешеходна улица, работно време на магазините, близост до курорти.

Екологичното състояние на града и броят на кражби на автомобили обаче си остават сериозни проблеми. Бургас печели за втори път приза, като за първи път получи това отличие през 2010 година. 

Тази година специални призове взеха и още пет града - София за града с устойчиво инфраструктурно развитие, Пловдив за „Арт град”, Ловеч за „Зелен град”, Кочериново за „Малък зелен град” и Трявна за „Красив град”. 

След Бургас трите града с най-много брой точки в класацията са София, Благоевград и Варна. 

Силистра, Видин и Търговище са градовете, които са получили най-малко точки по 29-те критерии. 

Освен Бургас, Варна също е печелила наградата два пъти за най-добър град за живеене през 2007 и 2008 г., а  през 2009 и 2011 г. този приз е отишъл при София.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бургас


Новини
Лекар в Бургас е заразен с коронавирус, съобщава Нова телевизия по информация на Кризисния щаб в града.По тази причина от снощи хирургичното отделение на частната болница ...
Новини
Служител на дирекция "Специализирани полицейски сили"-Бургас се е самоубил в дома си в морския град.Тялото на 46-годишния Георги Райков е открито около 17,20 часа днес, съо ...
Новини
Група привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз" в камуфлажни униформи и въоръжени с електрошокови палки нападнаха протестиращите в Бургас срещ ...
Новини
Представители на руския рокерски клуб „Нощните вълци" („Ночные Волки") рано сутринта в четвъртък ще се срещнат с бургазлии, запалени по мощните мотори ...
Новини
15 души са задържани на различни места в Бургас днес при специализирана полицейска акция.В операцията участват служители на отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Бургас, ГДБО ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати