Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 25
Начало arrow Свят arrow Българите да покажат, че не са "мигранти по бедност"

Българите да покажат, че не са "мигранти по бедност"

  Print E-mail
2013-03-20 09:35:38
източник: dnes.bg

Европейския съюз има права, но и задължения. Затова злоупотребата с правото на свободно придвижване не е допустимо. Така еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг косвено се изказва по актуалния въпрос за "миграцията по бедност" от България и Румъния в интервю за германския всекидневник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", цитиран от "Deutsche Welle".

"Решението за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз бе чисто политическо - свързано не само с разширяването на Общността, но в определен смисъл и с германското единство. Оттук нататък бих искала европейските лидери да стоят зад взетите в миналото решения, а в бъдещите разговори за разширяването на ЕС да обмислят добре последствията от своите решения", каза еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг.

Тя подчертава, че разширяването на съюза обогатява Европа като цяло. Но всяко развитие изисква време - демокрацията не се разбира от само себе си, тя също се нуждае от време. В някои страни демократичните структури още не са достатъчно устойчиви и могат да рухнат и от най-малките предизвикателства.

В Германия или в Люксембург подобно нещо не би било възможно. Вивиан Рединг говори за еволюция, но мнозина - и то точно във времената на криза, говорят за Европа на различните скорости. "Дали това важи и за правната система?", пита изданието.

Семейство, в което има права и задължения

 

"Гледам на Европа като на семейство"Реалистка съм и знам, че в рамките на Европейския съюз могат да се развият повече и различни модели на интеграция. Интеграцията в рамките на еврозоната със сигурност ще продължи да се задълбочава повече, отколкото сред останалите страни-членки.

Впоследствие Рединг дава за пример въвеждането на засилено сътрудничество между отделни държави по някои специфични въпроси, по които консенсусното решение за момента не е възможно. Например правото на развод в смесените бракове, в които двамата партньори са граждани на различни страни. В първоначалния вариант беше постигнато споразумение за общ регламент само сред 10 държави, а по-късно - те станаха общо 15. Така, според Рединг, е бил постигнат пробив, който позволява поне една голяма част от европейските граждани да се възползват от новите законодателни улеснения. Тя подчертава и това, че като еврокомисар по правосъдието полага всички усилия за укрепване на доверието в правната система. За да възникне то обаче, тази система трябва да функционира навсякъде еднакво ефективно. А за това е нужно време.

Пред германския вестник Вивиан Рединг споделя и отношението си по един проблем, който в момента е наболял - покрай миграцията по бедност. Рединг изтъква, че свободата на придвижване, което е неотменимо европейско право, е свързано и с определени задължения. При това Рединг пояснява, че никое право не може да се абсолютизира.

Така например свободата на придвижване е ограничена до три месеца. След този период всеки пътуващ в чужбина трябва да докаже, че може да се грижи сам за издръжката си и няма да е в тежест на държавата, в която е пристигнал. В противен случай става дума за злоупотреба с един важен принцип на Европейския съюз, пояснява Рединг.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?