26 Април 2024 г. Петък

Руслан Стефанов: "В цените на тока има надбавка "лошо управление"

2013-03-20 08:50:06

Нов шок покрай тока! Австрийската компания ЕВН предупреди, че ще съди България, алармират водещите издания днес. У нас дъщерното дружество на фирмата доставя ток в Югоизточна България, пише "Труд". Австрийците твърдят, че с прилаганата регулация на цените умишлено са засегнати интересите им. И предупреждават, че ако до 6 месеца няма промяна, ще се обърнат към международен арбитражен съд. Заради задължението да изкупува зелена енергия дружеството е на загуба от 100 млн. лв. от юли м. г. досега, заяви вчера изпълнителният директор на "ЕВН България" Йорг Золфелнер. По думите му следващите три месеца компанията ще загуби още 40,8 млн. лв, уточнява "Труд".

"В цените на тока има надбавка "лошо управление", твърди икономистът Руслан Стефанов в интервю за "Сега". По думите му цените могат да се намалят по няколко сценария, които са лесни в краткосрочен период, но не вещаят нищо добро в бъдеще. "Първо, да се изстиска ресурсът на евтините мощности, което ще остави тези мощности без средства за инвестиции в бъдеще. Второ, да се ограничат субсидиите за зелена енергия, което ще се възприеме лошо от бъдещите инвеститори. И трето, да се нарушат договори за дългосрочно изкупуване на енергия, което също ще направи страната ни непривлекателна дългосрочно. Странното е, че в България, която не е нито собственик на енергийни ресурси, нито голям потребител, е създадено очакването, че може да има ниски цени на електроенергията. Сега отново се надигат очаквания, че държавата може да държи цените на тока ниски. Ако вземем за пример пазара на горива, може би най-добрата стратегия е да се търси ограничаване на т.нар. надбавка "лошо управление" - да се спрат злоупотребите и източването по линия на мегапроекти и обществени поръчки. Иначе на всички вече е ясно, че България се намира в капан - номинално цените на електроенергията са най-ниските в ЕС, но отнесени към доходите, са най-високи", посочва Стефанов.

По повод високите цени на тока бившият народен представител Минчо Христов коментира пред "Дума"Политиците заговориха за тези цени, след като хората излязоха на улицата. Вземете например г-жа Кунева. Тя е един от виновниците за закриването на 3 и 4 блок на Козлодуй. Ако те работеха, токът в България щеше да е с 30 на сто по-евтин. Оттам и цената на всички продукти щеше да е по-евтина. Закриха блоковете на Козлодуй, за да може румънска атомна централа в Черна вода, финансирана от френската банка Париба, да продава ток на Балканите. Наградиха Кунева и Кобургготски с орден на Почетния легион, а Кунева сега е в управителния съвет на същата банка. Знаете ли, че енергоразпределителните дружества купуват тока около 10 стотинки, а го продават двойно на хората. Отделно са надписванията на сметките. Според мен държавата незабавно трябвада си върне контрола над тези компании."

Проблемът с ниското потребление на електроенергия в страната е изключително сериозен, констатира пред "Монитор" Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. "Идва лятото и сега въпросът е какво ще прави НЕК с производството на фотоволтаиците. Системата има изключително тежки проблеми по овладяването на минимума. Ако НЕК и ЕСО не предоговорят на база на форсмажорни обстоятелства, системата ще се срине. И собствениците на такива паркове трябва да знаят, че те няма да могат да продават енергията", категоричен е Хиновски.

Една-две седмици преди топлофикациите да спрат парното, цените му ще паднат, информира под глава "Преса". Намалението е средно с 4 процента от 1 април, предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По-ниските цени ще се отразяват и върху сметките за топла вода.

Скъпи или евтини са храните в България? На този въпрос няма еднозначен отговор, пише "24 часа". Усещането на потребителите е, че цените са твърде високи, докато всички сравнения на Евростат твърдят, че са най-ниските в Европа. Каква е истината?

Себестойността на килограм качествено сирене по стандарт е около 7,50 лв., показват сметките по данни на млекопреработватели. За приготвянето му трябват около 6,5 литра краве мляко. При цена от 80 ст./л на отговарящото на европейските хигиенни изисквания това прави 5,20 лв. за суровината. Още около левче отива за мая, закваска, калциев дихлорид, сол, ток, тенекии и памучни кърпи. Така минималната заводска цена става 6,20 лв. Ако се сложи и 20 на сто ДДС, производствената себестойност излиза 7,45 лв. за килограм. В същото време на пазара има сирене от около 3 лв./кг до 15 лв/кг. Излиза, че някои го продават 2 пъти под себестойността, а други със 100 процента печалба.

Пред "Новинар"От една страна, от 23 години в държавата има много тежки условия за бизнеса, но това доведе до факта, че много фирми се научиха да оцеляват. От друга - някои не се научиха как да си преструктурират бизнеса така, че да намират начини да се диверсифицират и да избягват фалитите. Това се дължи в някаква степен на липса на предприемаческа култура. Както и на това, че държавата не поиска да промени търговския закон така, че да може бързо да се влиза и излиза от даден бизнес.

Когато някой е поставен в условията на сървайвър, той търси начини за оцеляване и се научава как да се преструктурира. Затова първо ти трябва да си се структурирал. В сдружението направихме едно изследване и се оказа, че много малко фирми са си направили свои стратегии и планове. Повечето се движат на автопилот, защото нямат време да мислят стратегически. Принудени са да работят по 10-12 часа оперативно и не им остава време за осмисляне на процесите, които се случват. А онези, които имат време да го направят, те намират алтернативи и не само оцеляват, ами и се развиват напред. За съжаление обаче това не са повечето фирми. И точно тук се усеща липсата на държавна политика в сектора на малките и средните предприятия. Точно в този бизнес са 99 на сто от фирмите у нас и той реално е най-големият работодател и данъкоплатец."

Пред "Преса"Симеон Дянков нямаше визия, макар че беше вицепремиер. Като финансов министър успя що-годе да опази бюджета, но трябваше да е и икономист. Нашето икономическо министерство не отговаря на западните разбирания.

То е министерство на услугите и индустрията, защото икономиката на Запад включва функциите по планиране и координация на икономическите политики. Това е големият провал на вицепремиера Дянков. Той унищожи много административен капацитет, който можеше да прави политики."

В интервю за "Труд" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, споделя, че през следващите две седмици ще направи промени в ръководството на БДЖ. "Когато правя промени, искам те да са възможно най-плуралистични. Работещите и кредиторите са най-заинтересованите от това кой ще управлява дружеството, така че ще се допитам до тях", коментира Кръстев. На 28-ми този месец се очаква да има реална оферта за "БДЖ-товарни превози". Междувременно министърът се е заел със създаването на кредитен съвет, който ще бъде експертен орган за оздравяване на дружеството. За целта Кръстев ще се срещне със представители на Световната банка и на германската Ка Еф Ве. По време на преговорите приоритет на министърът ще бъде и социалният мир.

Той ще се срещне и със синдикалистите в БДЖ. В отговор на въпрос министърът твърдо се обявява против закриването на железниците."Аз не искам да бъда министър, който ще бъде сочен с пръст като човека, оставил 13 000 железничари на улицата. Ще си подам оставката преди това", коментира Кръстев.

Пред "Телеграф" министърът допълва още, че БДЖ-товарни превози може да генерира печалба с увеличаването на транзита. "Спускането на тунела под Босфора /б. а. - очаквано в края на октомври 2-13 г./ се очаква транзитът през България да се увеличи с над 30 процента. Това автоматично би извадило "Товарни превози" на печалба", казва Кръстев.

Да се премахне плоският данък и да се въведе необлагаем минимум. Затова настояват леви и - учудващо - десни в предизборните си програми, анализира "Преса". В месеците преди предсрочния вот партиите трескаво зареждат кошниците с големите обещания, които трябва да осигурят светло бъдеще. В усилията си да привлекат електорат формациите от целия политически спектър са готови за промени в данъчното законодателство.

Кампанията за записване на първокласниците вече върви с пълна пара, пише "Монитор". По три хлапета чакат за място в елитните школа още през края на март.

Повишаването на средната земна температура само с два градуса може да доведе до десетократно увеличение на мощните урагани, алармира на първа страница "Новинар". До този извод е стигнал датският климатолог Аслак Гринстед от института "Нилс Бор" в Университета в Копенхаген в свое изследване. Стряскащото му твърдение се базира на изработен климатичен модел, който взема предвид промените в температурата на планетата ни. Това обаче означава, че урагани с мощта на Катрина ще ни удрят не на всеки 20, а на всеки две години.

"Подписахме съвместна заповед между прокуратурата, ДАНС и МВР за създаване на национално междуведомствено звено, което ще координира мерките за осигуряване на законосъобразност и ред при провеждане на изборния процес и гарантиране на свободното упражняване на вота на гражданите", съобщава в интервю за "Стандарт" Петя Първанова, министър на вътрешните работи. Тази практика е прилагана и преди, но сега всеки сигнал за нарушение ще се докладва незабавно на прокурор. "Негов ангажимент е да реагира до 24 часа и да реши дали да образува досъдебно производство и дали да разпореди прилагане на специални разузнавателни средства", уточнява Първанова. Министърът допълва, че първите точки, които МВР ще внесе на правителственото заседание в сряда е попълване състава на комисията за подпомагане при бедствия и аварии.

Софиянец с тлъста валутна сметка останал като попарен, когато преди 8 месеца отишъл в банката. От сметката му липсвали 570 000 евро. Полицията разкри, че парите му са изтеглени от двама мъже, които представили в клона на банката фалшиво пълномощно. Единият от уличените за неправомерно изтеглените пари е обявен за общодържавно издирване. Той вече е осъждан за кражба и измама. Предполага се, че се е крил в чужбина. Другият е прибран в ареста за далавери.

25 членове на ВСС са много. Служебните министри са 17, констатира в интервю за "24 часа" Драгомир Йорданов, министър на правосъдието. В следващите два месеца той ще работи по посока решаване на проблема със случайното разпределяне на дела в съдебната система. Назначаването на магистрати също е проблемна тема. През последните 8 години само 10 процента от новоназначените са влезли в системата прозрачно, с конкурс и след обучение.

Под заглавие "Кой заплашва Цветан Цветанов?" "Труд""">Според челото на "телеграф" 129 000 българи имат пистолет в дома си. Около 10 000 от тях кътът не само по един, а по два или три пищова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати