18 Април 2024 г. Четвъртък

Кипър отхвърли помощта след драматични дебати

2013-03-19 20:47:17
Дебатите в парламента в Никозия преминаха сравнително спокойно, но с много остри думи срещу условията на помощта и без депутатите да предложат някаква алтернатива. Един след друг депутатите с патриотичен тон критикуваха правителството, предложеният помощен пакет и Германия.

"Дневник" ще се опита да предаде атмосферата на случващото се в кипърската столица:


20:36 Британски военен транспортен самолет ще достави тази вечер 1 милион евро в брой "в случай на проблеми" за британските военни на острова и техните семейства.

20:35 Банките в Кипър остават затворени и в сряда, но при този развой на събитията никой не знае дали ще отворят до края на седмицата. Въпреки решението на парламента, първата реакция на граждани и фирми ще бъде масово за теглят и прехвърлят парите си в чужбина. Централната банка предупреди във вторник, че има риск за първите няколко дни 10% от активите на финансовата система да я напуснат.

20:26 Парламентът отхвърли договореният с партньорите от еврозоната помощен пакет. 36 депутати гласува против, а 19 се въздържаха, няма нито един глас "за".

20:18 Авторитетният атински всекидневник "Катимерини" съобщи тази вечер, че финансовият министър Михалис Сарис ще бъде отстранен след завръщането си утре от посещение в Москва. Причината била, че е изгубил подкрепата на президента Никос Анастасиадис за справяне с кризата. Пред Reuters Сарис заяви, че няма нищо вярно в публикацията.
Според "Катимерини" министърът е критикуван и от Москва, че е приел миналата събота решението на Еврогрупата за облагане с данък на всички банкови депозити. За отстраняването му призова в парламента и председателят на комисията по финанси Никос Пападопулос, който е от малката управляваща партия DIKO.

20:15 Стотици хора са се събрали през парламента, но не скандират гневно, а пеят - атмосфера доста по-различна от тази в Атина, отбелязват кореспондентите в Никозия, включително Матина Стевис от "Уолстрийт джърнъл":

Над събралите се се издигат и плакати на италиански и испански "Днес - ние, утре - вие".


20:10 От DIKO - по-малкият коалиционен партньор в правителството заявиха, че Кипър е подложен на коварна и предварително замислена атака. Решението на еврогрупата от събота е изнудване и предлагаме то да бъде отхвърлено, заявиха още от партията. В изказванията имаше призиви депутатите да се държат отговорно не само като кипърци, но и като европейци. "Вече е ясно, че проблемът не е икономически - той е политически и геополитически. Ако Германия има проблем с Русия, да не си го решава на наша територия", завиха от DIKO.

20:05 От ситуацията се увеличава популярността на комунистическата партия AKEL, чийто депутати говорят, че планът за стабилизиране на банките ще задуши кипърската икономика. От трибуната в парламента се чуват настоявания публично да бъдат обявени имената на всички, които са изнесли парите си от страната през последните 10 дни.


Други депутати коментираха, че ако сега Кипър отстъпи, същото ще се повтори и в други държави в еврозоната. Днес следобед медиите коментираха, че в случай, че Никозия отхвърли плана, в Гърция може да се възползват и да поискат предоговаряне на условията за спасяването на икономиката.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати