26 Април 2024 г. Петък

Моника на Станишев иска прокуратурата да я провери

2013-03-19 08:45:04

Моника Йосифова е внесла днес искане до главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на дейността й като подизпълнител на двата договора с Петер Хохегер.

Приятелката на лидера на БСП Сергей Станишев, от която той има дъщеря, заявява, че прави това, за да не позволи тиражирането на лъжи и манипулации от страна на недобросъвестни политици.

Тя отправя до Цацаров и искане за прокурорска проверка на дейността на комисията „Хохегер” и по-конкретно да бъде изяснено превишила ли е правомощията си комисията в хода на своята работа, възлагайки на Национална агенция по приходите да извърши проверка на дейността на Йосифова.

Временната анкетна комисия беше създадена през март миналата година, за да разследва аферата “Хохегер” и българската следа в нея. Скандалът гръмна, след като парламентът в Австрия започна разследване срещу лобиста Петер Хохегер, а австрийската преса съобщи, че българска фирма на приятелката на тогавашния премиер Сергей Станишев – Моника Йосифова, е получила от Хохегер стотици хиляди евро.  Договорите  на кабинета "Станишев" с австрийския лобист са за близо 1.5 млн. евро.

Според Йосифова от самото създаване на комисията е бил видим нейният политически замисъл да се създаде „българска следа” в един австрийски скандал, свързан с разследване на дейността на д-р Петер Хохегер на територията на Австрия. 

Най-точна характеристика за тенденциозния характер на дейността на комисията е, че за 7 месеца и множеството заседания, комисията не пожела да изиска от основното обследвано лице - д-р Петер Хохегер, цялостния отчет за дейността му по двата обследвани от 41-во Народно събрание договора и по-конкретно – с Пловдивския панаир от 2006 г. и с Министерския съвет от 2008 г., пише Йосифова до главния прокурор.

Същевременно докато моята дейност като подизпълнител беше детайлно обсъждана, обследвана и проверявана, дейността на другите подизпълнители по договорите с д–р Хохегер - тази на г-жа Юлиана Николова, както и дейността на представителите на д-р Хохегер в България - Росица Велкова и Ивайло Георгиев (за които стана ясно, че са работили за времето на изпълнението на горецитираните договори, така и към момента за ГЕРБ), бе необяснимо пренебрегната и неизяснена от комисията, допълва тя.

Йосифова посочва, че към нея като подизпълнител от страна на комисията нямa нито един укор или обвинение за извършена нередност или нарушение, но пет месеца след приключване дейността на комисията вече бивши министри от подалото оставка правителство на Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ продължават да отправят публично тенденциозни и неоснователни изявления, които злепоставят доброто й име в обществото”.

Смятам, че законът в Република България трябва с равна сила да важи както за обикновения гражданин, така и за овластените лица, било то депутати или ръководни служители на НАП, като при изпълнение на функциите си по закон прокуратурата следва да осигури това равенство, като ме защити от неоснователните нападки на овластените лица, след като установи дали аз или те са извършили нарушение, пише още в писмото до Цацаров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати