19 Април 2024 г. Петък

Правят пълна ревизия на хазната - дали има резерви за най-бедните

2013-03-19 08:28:37
Служебният финансов министър Калин Христов прави пълна ревизия на наследството, оставено в хазната от бившия номер едно за бюджета - Симеон Дянков, твърди на първа страница "Преса". Настоящият първи финансист трябва да представи в Министерския съвет отчет за състоянието на държавните сметки и да каже има ли резерви, които да се пренасочат за подкрепа на най-бедните. Христов обаче не се доверявал на експерти, а сам се занимавал с проверката. Прибирал папките, които му се предоставят, анализирал ги и отивал на "Дондуков" 1 да докладва на премиера Марин Райков, пише още "Преса".

Фондът за бедствия е бил опразнен с 2/3 от парите в него още на 26 февруари след ударно разследване на средствата под ръководството на Цветан Цветанов, алармира на вътрешна страница вестникът. От планираните за цялата година 70 млн. лв. вече са разпределени 45,6 млн. лв. Остава да се молим през годината да не ни застигнат наводнения и трусове, защото държавата има не повече от 24,4 млн. лв. за останалите 10 месеца, коментира "Преса".

ГЕРБ се стреми да си осигури служебна победа на предстоящите парламентарни избори, като постави на всички възлови за вота позиции приближени на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, коментира под глава "Сега". Сред тях са зам.-главният прокурор Ася Петрова, главният секретар на МВР Калин Георгиев и шефът на ДАНС Константин Казаков. Картината се допълва от шефа на държавната фирма "Информационно обслужване" Михаил Константинов, който открито обяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройната коалиция, той ще се бори срещу връщането й с всички средства. Въпреки недопустимата му необективност служебният премиер Марин Райков все още не е уволнил Константинов. 

Министър-председателят ще привика на разговор шефа на "Информационно обслужване" заради политическите му изказвания, допълва "24 часа". От Константинов се оплакаха лидерите на ДПС Лютви Местан, който вчера се срещна с Райков, и на БСП Сергей Станишев, който пък разговаря с премиера в петък. "Той заяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, ще стори всичко необходимо това да не се случи. Какво е имал предвид и дали тези изказвания не пораждат основателни съмнения, че ще е обективен при изпълнението на служебните си ангажименти", попита Местан.

"Ще съдя всеки, който намеква, че ще фалшифицирам изборите", заканва се в интервю за "24 часа"Съвсем ясно е какво съм искал да кажа - ще попреча на връщането на Тройната коалиция, като не гласувам за БСП или ДПС. Извинявам се предварително на г-н Станишев и г-н Местан, че няма да гласувам за тях. Живеем в свободна държава и всеки може да говори каквото си иска. В демократичните страни политическите цели се постигат чрез гласуване." По думите на математика гласовете, записани в протоколите, не могат да бъдат променяни по нередовен начин. "Ще поканя специалисти, който ще участват в нашите заседания, ще се запознаят с работата по обработка на резултатите и лично ще се убедят, че нито един глас може да бъде променен", заявява Константинов.

Малцина са министрите, които са успели да навлязат в работата си почти седмица след като са встъпили в длъжност, показа проверка на "Сега". В много ведомства все още новите екипи са на фаза ориентация и не успяват да представят ясна програма дори в краткосрочен план, а основната енергия отива в разрешаване на кадровата бъркотия между стари и нови кадри. Единственият, който убедително качва рейтинга си с 6 процента и застава начело на мартенската политическа класация, е Росен Плевнелиев, сочи проучване, цитирано на страниците на "Труд". Президентът успя да се справи със задачата си да състави служебно правителство и това се оценява положително.

"Времето до 12 май не е толкова малко. Може да възникне и нов партиен субект", прогнозира в интервю за "Преса" Петър-Емил Митев, директор на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

"Трябваше да отпуснем малко колана", е заглавието над интервю в "Труд" с бившия председател на правната комисия в Народното събрания Искра Фидосова. "Истината е, че направихме много в социалната политика. Но не успяхме да обясним това, което свършихме. Не съумяхме да го обясним на хората, така че да го осъзнаят. Защото ето един инфраструктурен обект - като Дунав мост-2 например, се вижда и той е безспорен. Но като кажем, че в социалната политика успяхме да овладеем безработицата до 11-12 на сто или че увеличихме заетостта с 35 процента по програми, финансирани и от Европа и от нашия бюджет, това са числа, суха статистика, която нищо не говори на хората, особено ако в семейството има безработни. Но ние заварихме доходите на хората на едни твърде ниски нива. Затова трябваше да направим съответните стъпки за увеличаване доходите на населението. Вярно е, че не увеличихме данъците, че не намалихме пенсиите и заплатите, но за разлика от други държави като Гърция, Италия, Испания - там минималната пенсия е над 700 евро, а в България - 65 евро. Затова със сигурност трябваше да поотпуснем малко колана дори и за сметка на малко по-висок бюджетен дефицит да търсим увеличение на доходите", коментира Фидосова.

Подобно твърдение изказва и пред "Стандарт" бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева. "Нееднократно последните седмици съм споделяла тезата за липсата на баланс между финансовата дисциплина, което безспорно беше правилна политика. Но тя трябваше да бъде съобразена с възможностите за растеж, за да може икономиката да работи, малкият и среден бизнес да работи. Защото от там следват работните места, доходите, социалните придобивки. Тук ние не успяхме", признава Цачева. По думите й мерките за стимулиране на малкия и среден бизнес също не са били достатъчни. "Ние смятахме, че когато данъците ни са от най-ниските в Европа, това е достатъчно за привличане на инвеститори. Оказа се, че отговорът е по-комплексен. Защото трябва и средата на сигурност да е оптимална за бизнеса, квалификацията на работната ръка също е проблем въпреки голямата безработица. Но тази тема е резултат от образователните реформи през последните 23 г. Защото има специалисти повече в хуманитарната сфера, в бизнес управлението и мениджмънта. А в чисто технически и инженерни дисциплини са малко. В Плевенско например има недостиг на шлосери, стругари - проблем е да бъдат намерени такива специалисти", посочва още Цачева. Според нея е безотговорно към българските граждани в момента да се обещават неща, които са нереалистични. Цачева визира изказване на лидерите на БСП, които заявиха възможност за откриване на 250 000 нови работни места.

Имотите, парите, колите и заемите на над 40 000 души трябва да бъдат проверявани от Сметната палата, след като бъде обнародвана "поправката Яне" в закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности в "Държавен вестник". Тя бе приета часове преди 41-вото народно събрание да се разпусне, подчертава "24 часа".

За последните две години 17 общински болници у нас са фалирали. Това съобщи вчера председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев, пише под глава "Дума". Според Тотев една от причините за фалита на общинските болници е рязкото завишаване на изискванията към всички лечебни заведения по отношение на кадровото и технологичното им състояние.

Българските емигранти са изхранили през януари близо 500 000 пенсионери, сочат данни на БНБ, отразени от "Телеграф" на първа страница. Само през този месец пребиваващите в чужбина българи са изпратили над 115 млн. лв. на роднините си у нас. Тази сума е приблизително равна на половин милион месечни пенсии в България, пресмята изданието. 

"София се подготвя за голяма инфраструктурна промяна", съобщава "Капитал Daily". Столична община обяви обществена поръчка за изпълнител за следващия етап от трансформацията на два основни булеварда. Първият е "Цариградско шосе" и обхваща трасето от надлеза над бул. "Г. М. Димитров" до надлеза над бул."Александър Малинов". Вторият е "Сливница" - от бул. "Константин Величков" до бул. "Петър Дертлиев", включително и надлеза при Захарна фабрика. Публичната процедура започва без осигурено финансиране, тъй като е част от програма за изграждане, разширение и рехабилитация на улици и булеварди на Столичната община за следващите четири години. За финансирането й местната управа кандидатства за заем от Европейската инвестиционна банка за 50 млн. евро.

В интервю за "Телеграф"Започна вече подготовката не само за поддръжката на зелените площи, но и за тяхното облагородяване. Предвиждаме една голяма инициатива за засаждане на 100 брези в "Овча купел". По булевард "Ботевградско шосе" вече са засадени първите от 800 чинара. Предстои и облагородяване на зеленото пространство между платната и засаждане на цветя. В същото време текат и процедури за продължаване на програмата за реконструкция на паркове и градини. Ще извършим цялостна реконструкция на градинката на Докторския паметник, на баня "Лозенец", както и втори етап от възстановяване на Борисовата градина. След като поставихме осветление, сега ще реконструираме и входа откъм езерото "Ариана" и част от алейната мрежа." 

Под заглавие на първа страница "ДАНС срещу паспортната мафия" "Труд"
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати