23 Април 2024 г. Вторник

Фалстарт на служебния кабинет, указът на президента бил незаконен

2013-03-18 16:16:59
Нарушаване на Конституцията, Закона за електронното управление и повод за импийчмънт видя „Атака“ в указ 56 на президента Росен Плевнелиев, с който беше назначено „явлението“ служебно правителство.

Според атакистите указът е противоконституционен, защото с него се назначава министър на електронното правителство. Такъв в предишния кабинет не е имало и според лидера на „Атака“ Волен Сидеров това променя структурата на управлението и нарушава върховния закон.

В закона за електронното управление изрично е упоменато, че министърът на транспорта отговаря за електронното правителство, заяви Сидеров.

Той обясни, че партията му вече е сезирала омбудсмана и ще очаква той да сезира Конституционния съд. Според Сидеров нарушенията на Конституцията и Закона за електронното правителство с указ 56 е достатъчен повод за започване на процедура по импийчмънт на държавния глава в следващото 42-ро Народно събрание.

Новият министър освен без портфейл е и без нормативна уредба, заяви Огнян Стоичков, депутат от ПГ на „Атака“ в 41-то НС. По думите на Стоичков служебното правителство не може да определи функциите на Роман Василев, служебен министър на електронното правителство, защото няма как да измени Закона за електронното управление. 

Жалко е, когато президентът тръгне с фалстарт. Указ 56 е един законов фалстарт, заяви Стоичков. Според атакиста указ 56 следва да бъде отменен, което логично води до отмяна на указ 57, който разпуска Народното събрание.  Според бившия депутат трябва да бъдат издадени нови укази 56 и 57 и парламентът да бъде разпуснат отново.

В сряда „Атака“ отива в Министерския съвет, за да присъства на заседанието на служебния кабинет, анонсира Сидеров. По негови думи партията вече е пуснала заявление в деловодството на Министерския съвет с искане 10 бивши депутати от „Атака“ да присъстват. Тези заседания не трябва да са закрити, отсече Сидеров. Лидерът на формацията обясни, че засега националистите не са получавали покана за среща от служебния премиер Марин Райков. Райков започна консултации с политическите сили и досега се срещна с председателите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Лидерът на „Атака“ беше категоричен, че ще постави въпроса за ревизия на управлението на ГЕРБ. Според Сидеров другата основна задача пред служебния кабинет е провеждането на честни избори. Той обаче изрази съмнения, доколко правителството на Марин Райков ще се справи със задачата. 

Аз не вярвам, че този кабинет ще бъде гарант за честни избори, допълни националистът. Той си обясни покачването в доверието за „Атака“ с това, че хората, които са излезли на улицата, са разбрали, че техните искания съвпадат с вижданията на „Атака“. Сидеров обаче изрази съжаление, че протестната енергия се пропилява и хората едва ли ще успеят да създадат политическа формация, която да прокара исканията им в следващия парламент. 

За нас обаче атаката продължава, заяви Сидеров и допълни, че формацията му ще продължава да се бори за отмяна на колониалния модел, въпреки че за това е необходима силна политическа подкрепа, каквато засега той не вижда.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати