29 Март 2024 г. Петък

Как се работи в "Ипон" - разказът на един журналист

2013-03-18 09:11:06

Журналист влиза и работи в популярната охранителна фирма "Ипон" като охрана. Уволняват го и не му изплащат изработеното. Затова човекът, преди повече от месец пише лично до Бойко Борисов, който е основател на "Ипон", но бившият премиер не му отговаря, разказва БГНЕС.

Потърпевшият Методи Методиев – журналист, който работи за чуждестранни и български медии, разказа с подробности всичко, което е видял и претърпял в охранителната фирма "Ипон". Методи явно е от хората, които не искат да свикват с това да бъдат лъгани и след като прави всичко възможно, за да си получи парите, които изработил разказва за схемите и начина по който се работи в охранителната фирма. Стига и дотам да пише на бившия вече премиер именно защото тази фирма се "свързва непосредствено" с неговото име.

През декември миналата година мъжът започва работа в охранителната фирма "Ипон-1" ООД. Основно работата му е свързана с това да пътува и охранява камиони с контейнери, вероятно пълни с цигари. Маршрутите са от фабриките за цигари в София и Благоевград до пристанище "Варна-Запад". "За заплата въобще не става въпрос, не съм и питал. Впоследствие, след като започнах работа, се оказа, че въпросът за заплатата е тема табу във фирмата", разказва Методи.

Подписва договор няколко дни след като започва работа за заплата от 298 лв. От колеги разбира обаче, че маршрутът се плаща по 95 лв. на човек, а този от София по 75 лв. От тези пари 15 лв. са командировъчни. Налага му се два пъти да отсъства обаче и да пътува в чужбина поради лични причини. Това, разказва той, не се отразило по никакъв начин на фирмата, тъй като принципът е "пътуваш – получаваш, не пътуваш – не получаваш". В един момент обаче по телефона му се обаждат и му казват, че управителката не е съгласна и затова трябва да си пусне молбата за напускане - така и прави.

Проблемът обаче идва след това, когато трябва да си получи парите за 23-те курса, които е охранявал. Искат му банкова сметка и по нея получава 365,65 лв., т.е както сам обяснява парите са в "съответствие с фиктивния договор, който е подписал"Той самият обаче изчислява, че е заработил 1400 – 1500 лв. "Оказа се, че фирма "Ипон" е забогатяла за моя сметка с разликата между тази сума и 365,65 лв., които получих", категоричен е излъганият мъж. Отнася въпроса до г-н Владо, който е му е бил координатор и той му казва, че грешка няма, дори да е доволен, че и това е получил и "Хич да не ходи и да се разправя". "От колеги разбрах, че месечните възнаграждения във фирмата са се получавали лично в офиса на управителя на фирмата Надежда Маринова на ръка срещу подписването на разходно-касови ордери", посочва той.

Затова и пише на бившия премиер Бойко Борисов, който е основател на "Ипон". Борисов обаче нито му отговаря, нито взима никакви мерки, разказва мъжът, който търси правата си и е баща на две деца. В писмото описва всичките си патила, но и предупреждава, че си запазва правото да представи писмото на медиите.

"На г-н Борисов писах поради една единствена причина, изтъкнал съм я и в писмото си. Аз не мога да се обърна към съда поради гореизвестните причини и факти - подписал съм договор за заплата от 298 лева, но пък мога да го уведомя какво се случва във фирмата, която е създал и която се свързва непосредствено с неговото име", казва Методиев.

Методи е сигурен, че в кабинета на Борисов писмото е прочетено, защото електронната му поща е с такава настройка, която показва кога отсрещната страна е отворила писмото. "Дали това писмо е станало негово достояние или не, аз не зная, но във всеки случай е станало достояние на неговия близък кръг от сътрудници"Става въпрос за тежко нарушение и аз съм се подписал. Това не е анонимно писмо!"

Прави собствено проучване обаче и разбира, че не е единственият служител във фирмата към когото има подобен род отношение от нейна страна. "Излъганите и ощетените като мен са били също охранители. В момента във фирмата има хора, които са страшно недоволни, но не смеят да говорят, защото ще изгубят работата си", посочва той и обяснява, че не се страхува, защото просто не лъже.

"В никакъв случай нямаше да се съглася, ако знаех, че така ще се приключи. Аз исках да запазя коректното си отношение с фирмата. Исках да си тръгна съвсем коректно и почтено, но какво се случи. В крайна сметка останах излъган, буквално заплашен и трудът ми беше ограбен както и хлябът на моите две деца", казва мъжът.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати