17 Април 2024 г. Сряда

Цацаров: Отнемаме лиценза на ЧЕЗ; Протестиращи основаха движение "Освобождение", ще участват на изборите

2013-03-17 10:17:32

ЧЕЗ.

„Стандарт":

Цацаров: Отнемаме лиценза на ЧЕЗ

Стартира процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Това обяви пред бТВ главният прокурор Сотир Цацаров. По негови думи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е действала не като регулатор, а като регистратор.
"Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия", разказа Цацаров. Вследствие на резултатите Върховната административна прокуратура е отправила две предложения до комисията. Първото е да се осъществят административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано такова нарушение. А второто е да започне процедура по отнемане лиценза на това ЕРП.
"Налага се като извод, че ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор. Резултатите в ЕРП-тата могат да ни насочат към самия орган, т.е. ДКЕВР", заяви главният прокурор.

Ревизия.

„Стандарт":

Международна ревизия за високите сметки за ток

Пълен международен одит - финансов и оперативен с препоръки, не само за ЕРП, а на всички предприя от енергетиката готви новото служебно правителство. Така ще стане ясно защо са толкова високи сметките за ток. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева вчера по БНТ. Инициативата е нейна и на министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев. Ще поискаме помощ и от Европейската комисия и най-късно до две седмици ще стане ясно кой ще го прави. "На базата на този преглед ще се види как ценовата структура може да бъде променена", коментира той в предаването "България говори" по Нова телевизия. От думите му стана ясно, че е възможно държавният енергиен регулатор да ограничи още печалбите на ЧЕЗ, "Енерго-про" и ЕВН, което може да доведе до намаляване на цената на тока от 1 юли.


Мнение.

„24 Часа":

Ген. Тонев: Дянков провали управлението на Борисов

Грешката на бившия финансов министър Симеон Дянков бе, че той искаше да контролира всичко и това изигра лоша услуга на Бойко Борисов. Това заяви пред Нова телевизия шефът на ВМА ген.-майор проф. Стоян Тонев. 
Според Тонев именно Дянков е отнел парите от касата и те на хартия са отишли във фискалния резерв, но реално като пари ги няма. 
"Борисов му вярваше безрезервно, макар че съм го чувал да казва, че когато и да го махне, ще бъде късно", каза още шефът на ВМА. Той е убеден, че точно Дянков е изиграл най-отрицателната роля в управлението на Борисов и именно той е човекът, който е провалил управлението.


Движение.

„24 Часа":

Протестиращи основаха движение "Освобождение", ще участват на изборите

Част от протестиращите основаха в София движение "Освобождение", което ще участва в парламентарните избори на 12 май, съобщи БНР. 
В бившото кино "Освобождение" в столицата участие взеха в началото повече от 120 души, а накрая бяха останали около 80. Всичките решения се взеха с квалифицирано мнозинство. 
Движението няма да има председател и лидер, обясни един от говорителите му Ивайло Франц от София: „Учредихме общобългарско движение на протестиращите "Освобождение", което да обедини и защити всички протестиращи и да наложи техните искания и решения на всички институции и власти в България. Реши участие в парламентарните избори 2013, за да не се пропилява енергията, надеждите и гласът и волята на народа български".


Бедствие.

„Труд":

Дунав може да прелее в понеделник

Нивото на река Дунав се покачва критично и може да надвиши границата за опасност от наводнения край Видин още в понеделник. За това предупредиха от екоминистерството.
Алармирани са областните управители, Гражданска защита, както и управата на АЕЦ "Козлодуй" с указания да се ускорят проверките за състоянието на дигите и да се подготви предупредителната система за населението в случай на наводнение.
Сигналът за високи води на Дунав дойде в деня, в който областите Габрово и Велико Търново започнаха да се съвземат от ураганния вятър, връхлетял ги с над 120 км/ч. Бедственото положение се очаква да бъде вдигнато днес или в понеделник.
Стихията взе и втора жертва - възрастен мъж, покатерил се да ремонтира отнесения от вятъра покрив на къщата му, паднал и загинал на място. В четвъртък вечерта в разгара на бурята под отломка от строително скеле си отиде и 34-годишната Боряна Бенева. Демонтирането на скелето убиец предстои, от инцидента насам е забранено преминаването на пешеходци там, има и денонощна охрана.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати