25 Април 2024 г. Четвъртък

Станишев попита кабинета за наследството на Борисов

2013-03-17 09:48:15

БСП ще участва в предсрочните парламентарни избори във формат "Коалиция за България". Това е утвърдена марка, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след закритото заседание на Националния съвет на партията, на което беше определена коалиционната формула за изборите, предаде БТА.

В тази битка, която водим с един опонент - лъжлив, популистичен, с огромен финансов ресурс, е необходима мобилизация на всички, които споделят нашата политика, посочи Станишев.

Той отбеляза, че е направен анализ на възможностите на всеки от партньорите в коалицията. Има голям интерес от неправителствени организации, структури на гражданското общество, браншови, съсловни организации, които са готови да сключат двустранни споразумения с БСП, съобщи Станишев.

Той посочи, че на днешното заседание е имало съдържателна дискусия за управленските приоритети на БСП, приета е оценка за дейността на парламентарната група на "Коалиция за България" и на 41-то Народното събрание. Станишев отбеляза, че днес нe са обсъждали листите.

"Поел съм ангажимент да проведа разговори в много кратки срокове с почти всички досегашни народни представители и с потенциални кандидатиза водачи на листи и за гражданска квота", каза той. БСП не е партия на един ден, нямаме никакво намерение някой да бъде заклеймяван или изхвърлян, всеки има своя принос, своите качества, слабости, своята степен на доверие или недоверие, и потова ще бъдат преценявани възможните кандидати, обясни Станишев. По думите му следващата парламентарна група ще бъде много сериозно обновена като състав, но това не е самоцел. Първото нещо е да се спечели доверието на хората, смята той.

Попитан дали държи на казаното преди две седмици, че няма да бъде следващият министър-председател, Сергей Станишев каза, че неговото изявление не е някакъв предизборен трик, нито е бягство от отговорност. Имам самочувствието на доказал се човек, политик и управленец и съм сигурно най-логичният политически и управленски избор, заяви той. За да се носи тази отговорност обаче, трябва да се спечели максимално доверие от хората, добавиСтанишев.

Според него следващото правителство трябва да бъде програмно, правителство на спасението. Всеки партиен лидер в тази ситуация автоматически заключва подкрепата, дори най-популярният, защото се партизира отношението към правителството, добави Станишев и отбеляза, че трябва да се управлява с ума и таланта на цялата нация.

Следващото правителство не може да бъде механичен сбор и разпределение на функции и сектори между партии, които в парламента биха застанали зад него, смята лидерът на БСП. В този смисъл няма да е формула, каквато беше тройната коалиция, защото тя имаше своя смисъл и постигна не малко, имаше своите дефекти особено в общественото възприятие и в начина на функциониране, и не може да се повтаря, добави той.

Станишев допълни, че служебните министри още през следващата седмица трябва да кажат какви са проблемите - сектор по сектор. Мълчанието и развитието на тезата за приемственост е убийствено за служебния 
кабинет от гледна точка на общественото доверие, смята той. Не мога да разбера как служебният кабинет ще предприеме полезни действия за страната, ако не направи реален анализ на наследството на Борисов, заяви Станишев. По думите му вчерашните изявления, че едва ли не няма проблеми с фискалния резерв, не отговарят на реалността, той припомни изнесена информация, че запоследните седмици той е намалял с 1 млрд. лева. Не може да се приеме и стремежът за запазване на голяма част от политическите кабинети и заместник-министри, коментира лидерът на БСП.

Искам да припомня на Марин Райков, че той е служебен министър-председател, което означава, че в страната се е случило нещо извънредно, заяви Станишев и отбеляза, че не е работа на Райков да дава оценка на по-предишния кабинет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати