26 Април 2024 г. Петък

На какво ще заложи служебното правителство...

2013-03-16 11:58:22

"Пет важни цели на новия кабинет. На какво ще заложи служебното правителство през /поне/ трите си месеца във властта?" Отговор на този въпрос дава в днешния си брой "Капитал". Една от основните причини хората да излязат на улицата беше усещането за несправедливост от това, че политицитесе разпореждат безнаказано с общото ни имущество така, че да обогатяват себе си и групите около тях. С поставянето на акцент върху електронното правителство президентът всъщност иска да намали всекидневната корупция, с която хората се сблъскват. Още от времето, когато беше министър на регионалното развитие Плевнелиев инвестираше много усилия в програмите за саниране на жилищата. Една от основните причини за това е, че по този начин реално могат да се намалят сметките за отопление, от което се печели в две посоки.

Ревизията на енергетиката е другият приоритет, който президентът зададе на служебното правителство. Ако бъде правилно направена, тя би послужила за основа на реформа в този сектор, която, в най-добрия случай, ще намали предполагаемите кражби. Другата, доста по-голяма реформа е свързана с промяна на фокуса в земеделието. В момента финансирането от еврофондовете е направено така, че много по-облагодетелствани са зърнопроизводителите за сметка на повечето от другите сектори в селското стопанство. Стимулирането на малките и средните предприятия е другият приоритет на новото управление, макар и още да не е съвсем ясно как ще се случи това.

"Марин има широк широк поглед и умения да води диалог със своите партньори. Той наистина има тази способност и аз вярвам в него", споделя в интервю за "24 часа" бащата на премиера Райко Николов. Аз и майка му му желаем успех и здраве. Не може да има непременно очаквания какво ще направи един служебен кабинет в един кратък период от време. Много е лесно да се критикува. От 10 ноември насам колко правителства е имало - знаем какво са постигнали", изтъква още Николов.

Пред "24 часа"Първото, което си поставям като задача, е да се проведат изпитите след 4-и, 7-и и 12-и клас. Това е нещо, което на всяка цена трябва да протече по възможно най-добрия начин с оглед на това децата да дадат най-доброто от себе си." Милошев не предвижда никакви промени в сферата на образованието, тъй като времето, с което разполага е твърде кратко.

Според челото на "Преса" партията на Волен Сидеров печели най-много от гражданските протести, формацията на Меглена Кунева е големият губещ. Само за месец "Атака" вдига четири пъти доверието към себе си и взема 5 процента, ако парламентарните избори са днес. БСП и ГЕРБ продължават да са на кантар, като ГЕРБ има незначителна преднина от един процент, показват данните на "Галъп" за март.

"Дискусията "растеж или свиване на разходи" за мен е дълбоко погрешна", споделя в интервю за "Капитал" новият финансов министър Калин Христов. "Този подход, при който правителствата просто харчат и се финансират с дълг, се следва от 90-те години насам в Европа. Когато имаш относително нисък дълг и започнеш да го увеличаваш, изглежда, че генерираш растеж и някаква заетост и доходи на населението. След това стигаш до такова ниво на дълг, че вече никой не е склонен да те финансира. Оказва се, че този растеж е бил просто едно раздуване на икономиката", посочва Христов. По думите му държавата би могла да направи определени допълнителни разходи, но в бъдещ бюджет. "Такива разходи може да се направят само ако се идентифицират конкретни сектори, където има структурни проблеми, като пенсионна система, здравеопазване, енергетика, БДЖ. Но тези еднократни разходи трябва да се направят така, че да имат перманентен ефект върху структурата на тези идентифицирани неефективни сектори, така че проблемите в тях да се решат дългосрочно. За такъв вид разходи може да има еднократно по-голям дефицит", уточняха финансовият министър. "Разходи за еднократни реформи и преструктурирания не се смятат в дефицита за съответната година. Логиката е, че този еднократен ефект на разходите дългосрочно прави икономиката по-ефективна, оттам - по-конкурентна. Това е смислената дискусия по този въпрос. Другото е дискусия, която не е на отговорни политици, тя е медийна дискусия", критикува още Христов. Министерството на финансите има една основна цел през следващите месеци - запазване на макроикономическата, финансовата и фискалната стабилност.

България иска от Еврокомисията специална помощ за борба с младежката безработица. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата на върха в Брюксел, съобщава под глава "Труд". За помощ се разчита на специална програма на Брюксел от 16 млрд. евро за държавите с най-голяма младежка безработица. У нас тя е 27 процента и е сред най-високите в ЕС.

"Всеки десети младеж на пазара на труда е без образование", алармира на първа страница "Сега". Ситуацията с безработицата става изключително тежка, хората все по-трудно си намират работа, на пазара на труда продължават да излизат много неграмотни, за които няма работни места. Това показват данните на НСИ за работната сила през 2012 г. Всеки десети младеж между 18 и 24 г. през миналата година е напуснал рано образователната система, което означава, че е не само без образование, но и без квалификация и опит. Тези хора са обречени дълго време да останат без занятие. За година безработните между 15 и 29 г. са се увеличили с 10 000 души от 118 500 до 128 500 българи, а коефициентът на безработица сред младите е скочил от 19.1 на 20.8 процента.

Междувременно на първа страница "Дума""">В интервю за изданието на вътрешна страница политикът от десницата Йордан Бакалов фокусира вниманието върху проблемите на младите. "Повечето хора на улицата не помнят какво е било преди10 ноември 1989 г., но това е информирано общество и може да комуникира с всекиго, независимо в коя точка на света се намира.

Това никога не трябва да се изпуска! А сме завещали какво? Мотика и лопата, салфетка - да обслужваме туризма, и остатъци от енергетиката, а младите хора искат съвсем друго. Искат икономика от трето поколение, т.е. високи технологии, по които да работят. Когато в резултат на развитието хората излязоха от семействата и отидоха на конвейерите, защото това е олицетворението на техническата революция, сега имат възможност отново да се върнат вкъщи и да работят на лаптопа си, независимо къде се намират. Това е възможност пред тези милион - милион и двеста хиляди креативни българи, които могат да се върнат и да работят за тази страна. Нещата са сложни, но не виждам и у сегашните управляващи, и при предишни, действия в тази посока", подчертава Бакалов. Той смята още, че държавата трябва да работи за подобряване на инвестиционния климат у нас. "Спомняте ли си за последните 4 години външният ни министър или изобщо някой да е подписал някакво споразумение с някого? Единственото, което си говорим, е, че ЕС ни е най-големият инвеститор. Само че с нашите вноски и с нашите пари. Това е косвена оценка за външната ни политика и за икономиката ни въобще", заявява още Бакалов.

Никой не бива да подценява гражданското общество, съветва в друго интервю за "Капитал" посланикът на Германия Матиас Хьопфнер "Протестите като цяло са добър знак, макар че крият и опасности. Но те показват, че хората в България се еманципират и стават все по-активни като част от гражданското общество. Те с право настояват за повече гражданско участие в управлението. Дълго време гражданското общество в България беше слабо. Това постепенно се променя и е добра новина както за България, така и за ЕС", посочва Хьопфнер.

В интервю за "Труд"Ще се опитаме с ограничения ресурс и малкото време, с които разполагаме, да подпомогнем най-уязвимите в момента. Това са най-нискодоходните групи, които не са в състояние да си плащат дори енергийните разходи." Костадинова засяга и темата за безработицата. Според министъра ръст на заетостта не може да се постигне чрез мерките, които се финансират от министерството на труда, а само чрез стабилно работеща икономика и икономически растеж. "Посоката, в която мислим, е да префокусираме вниманието към малките и средните предприятия. Защото те са гръбнакът на икономиката. Там могат да се разкрият най-много работни места. Това е един от приоритетите, който обсъждаме с министерството на икономиката.

Неслучайно в структурата му ще има заместник-министър, който ще отговаря за малките и средните предприятия. Обмисляме няколко краткосрочни мерки, с които да ги подкрепим, но и да поставим акцента върху развитието им след това и за следващия програмен период най-вече", посочва Костадинова.

Служебният премиер Марин Райков даде ясно да се разбере, че няма никакво намерение да прави политически оценки за кабинета "Борисов" и наследеното от него, коментира "Сега". Няма да има и ревизия по министерствата, както и пълна подмяна на зам.-шефовете им. Сменени ще бъдат само онези от тях, с които новите министри не желаят да работят или за които има доказателства, че не се справят с работата си. Това се разбра след среща на Райков с лидера на БСП Сергей Станишев.

Под заглавие "Бедствие - 25 000 без ток" "Труд" подчертава, че в окото на бурята в четвъртък срещу петък са попаднали 73 000 домакинства. Бедстващи бяха 232 населени места в Габровско и Великотърновско. Засегнати са още областите Шумен и Търговище. Стотици са сигналите за паднали дървета, отнесени покриви на къщи и обществени сгради.

Причината за бедствената ситуация в някои общини у нас е много мощен циклон, който тръгна от Средиземноморието, премина през България и за щастие вече е далеч на север, категоричен е синоптикът Симеон Матев. Пред "Труд"Към вторник - сряда максималните температури ще са типично пролетни - между 14 и 19 градуса. Най-топло ще е в Дунавската равнина и Горно-тракийската низина, където се очакват 17-19 градуса. В четвъртък - петък отново ще застудее, ще вали дъжд, а в планините - сняг. Но следващият уикенд /23 и 24 март/ ще е типично пролетен - слънчев и топъл.

"Държавата ще помогне на пострадалите от ураганния вятър в Габрово, информира "Сега". Дали помощта да е материална или финансова, както и в какъв размер да е тя, ще стане ясно, след като бъдат уточнени всички щети и ако местната власт поиска помощ.

"Стандарт"и автобуси, заклещени от стихията на пътя. Австрия, Словакия, Полша и Русия също са в зимен капан.

Калашник със заличени номера е открит в недостроена къща недалеч от правителствената резиденция в "Бояна", твърди на първа страница "24 часа". Строежът се намира на ул. "Владимир Димитров" и от него имало добра видимост към обичайния маршрут на бившия премиер Бойко Борисов. Криминалисти подозират, че оръжието е било приготвено за атентат срещу Борисов или друг обитател на държавния имот - Марин Райков, който се очаква да се пренесе днес или утре, или път атентат срещу други жители на големите вили в района, пише изданието.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати