19 Април 2024 г. Петък

Какво казва статистиката часове преди старта на сезона във Формула 1

2013-03-15 08:26:09
След броени часове първата свободна тренировка за Гран при на Австралия ще постави началото на новия сезон във Формула 1. Ето и малка част от статистиката преди началото на състезателния уикенд:

Последните петима световни шампиони ще застанат на стартовата решетна на пистата "Албърт парк" - Себастиан Фетел (2010, 2011, 2012), Фернандо Алонсо (2005, 2006), Дженсън Бътън (2009), Люис Хамилтън (2008) и Кими Райконен (2007).

Състезаващият се за "Ред бул" Фетел е единственият от тях, който все още кара за тима, с който е спечелил титлите си. 25-годишният германец е най-младият трикратен световен шампион и единственият, преборил се за първите си три трофея в поредни години.

През 2013 г. Фетел може да стане едва четвъртият пилот с четири или повече титли. В същото време екипът му ще преследва четвърта поредна победа в шампионата при конструкторите, каквато до момента са постигали само "Ферари" и "Макларън".

Пилотът на Скудерията Алонсо е с най-много победи сред своите съперници в колоната – 30, а след него се нареждат Фетел (26), Хамилтън (21), Райконен (19) и Бътън (15). Следващата победа на испанеца ще го постави на четвърто място във вечната ранглиста, наравно с шампиона за 1992 г. Найджъл Менсъл. Ако Фетел триумфира в неделя, той ще се изравни с трикратния носител на титлата Джеки Стюърт.

"Ферари" е уверен лидер при отборите с 219 победи в Гран при от създаването на шампионата през 1950 г. "Макларън" заема втората позиция със 182 успеха, следван от "Уилямс" (114) и "Ред бул" (34). Ако пилот на "биковете" застане най-високо на почетната стълбичка на "Албърт парк", то екипът ще се изравни по победи с "Брабъм" и "Рено".

Фетел вече има 36 полпозишъна в кариерата си и заема трето място в историята по този показател след Михаел Шумахер (68) и покойния Аертон Сена (65). От настоящите пилоти след него се нареждат Хамилтън и Алонсо, съответно с по 26 и 22.


Отборите на "Кейтъръм" и "Маруся" все още се борят за първата си спечелена точка след три сезона във Формула 1.

От 1950 г. насам 59 пилоти са печелили точки още в първата си Гран при. За предстоящия сезон на стартовата решетка ще застанат петима дебютанти – мексиканецът Естебан Гутиерес ("Заубер"), финландецът Валтери Ботас ("Уилямс"), холандецът Гиидо ван дер Гарде ("Кейтъръм"), французинът Жул Бианки и британецът Макс Чилтън от "Маруся".

Бътън има три победи в последните четири издания на австралийската Гран при – с "Браун ГП" (2009) и "Макларън" (2010, 2012). Михаел Шумахер е с най-много успехи на Зеления континент – четири, а всички активни световни шампиони също са триумфирали в страната.

В неделя Австралия ще има двама представители на стартовата решетка – Марк Уебър ("Ред бул") и Даниел Рикардо ("Торо росо"), които спечелиха точки през миналата година пред родна публика. Само още трима австралийци са стигали до зоната на точките във Формула 1 - Джак Брабъм, Алан Джоунс и Тим Шенкен.


Мелбърн ще открие сезона в световния шампионат за 16-и път. От 2002 г. насам, в седем от случаите победителят на "Албърт парк" е триумфирал и с титлата в края на сезона. Изключения правят Дейвид Култард (2003 г.), Джанкарло Фисикела (2005) и Дженсън Бътън (2010, 2012).

Победителят в Мелбърн е ставал шампион общо 11 пъти от 17 състезания там, а първият на финала е стартирал от полпозишън в 8 от тях. През 1999 г. Еди Ървайн печели надпреварата от най-ниската стартова позиция – 11-а. Автомобилът за сигурност е излизал на трасето в 6 от последните 10 състезания в Мелбърн и в 4 от последните 5.

Гиидо ван дер Гарде ще е първият холандски пилот във Формула 1 след Кристиян Алберс през 2007 г. След раздялата между Камуи Кобаяши и "Заубер" Япония остава без свой представител в колоната за първи път от 2003 г.

График за Гран при на Австралия:
петък:
- първа свободна тренировка - 3.30 часа
- втора свободна тренировка – 7.30
събота:
- трета свободна тренировка – 5.00
- квалификации – 8.00
неделя:
- състезание – 8.00
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати