26 Април 2024 г. Петък

Дъжд от оставки за заместници посрещна служебните министри

2013-03-15 07:57:32
Политическите рокади и днес продължават да бъдат най-коментираната тема в печата. Със сигурност ще има нови заместник-министри в служебното правителство, след като голяма част от досегашните си подадоха оставка. Дори се очаква днес в Министерския съвет да бъдат обявени и имената им, твърди "24 часа". В допълнение на тази новина "Стандарт"Труд". Става дума за споровете между Василев и трима негови партньори, от една страна, и инвестиционния фонд "Невек", от друга.

В един от най-мащабните имотни проекти у нас се преплитат интересите на президента Росен Плевнелиев и на съпруга на новия вицепремиер Екатерина Захариева, показва проверка на "Преса". През 2007 г. Захариева купува от Плевнелиев и половинката му Юлиана парцел с площ 599 кв. м в столичния квартал "Малинова долина". Цената е 11 000 евро, или 14 пъти под пазарните нива в района, твърди ежедневникът.

За да тушира социалното напрежение, служебното правителство смята да раздаде еднократни помощи за най-бедните, като пренебрегне ограниченията, заложени в законите, подчертава на първа страница "Сега".Това стана ясно от последните изяви на социалния министър и вицепремиер Деяна Костадинова.

На първа страница "Стандарт"бонуси за отопление ще получат най-бедните семейства в България. Близо 210 хиляди домакинства, които тази зима вземаха енергийни помощи, най-вероятно ще бъдат зарадвани с по още една месечна сума. Така ще могат да си платят тока или парното. Това е една от мерките,  които служебните министри на финансите и на труда - Калин Христов и Деяна Костадинова, ще предложат на кабинета.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заимства логото на царската партия за нов морал в политиката, за да илюстрира дейността на мнозинството в 41-вия парламент, пише "Сега". Думите му докараха усмивка по лицата на депутатите от опозицията. Истински фурор обаче предизвика заключението му, че ГЕРБ не е допуснал прокарването на лобистки закони. "Лобизмът беше невидим, но очевиден, и самият смях при тази реплика свидетелства сам по себе си за съдържанието на казаното от Велчев", контрира в интервю за "Дума" известният историк и депутат от левицата в 41-ото НС Андрей Пантев.

"Този беше най-слабият парламент, но не защото опозицията беше слаба, а защото срещу себе си имахме опонент, който през по-голямата част от времето се държеше като глухоням." Така оценява пред "Дума" Мая Манолова /БСП/.

В днешния си брой "Атака" също отправя своите критики. Според изданието само нов закон за референдума ще върне доверието в държавата, а новият кабинет е определен като "поредния колониален". Под заглавие на вътрешна страница "Кабинетът на корпоративния интерес" "Атака" помества автобиографиите на новите лица в него.

В Оги Боклука се превърна министърът на културата в първия си работен ден. Последният снимачен ден на актьора Владимир Пенев в сериала "Четвърта власт" съвпада с първия му като политик. Този акцент от деня извежда като водещ "Телеграф".

На вътрешна страница "Преса" помества и интервю с президента Росен Плевнелиев. Държавният глава подчертава, че не е имало желаещи да заемат поста на премиер.

В интервю за "24 часа"Научих името на служебния премиер Марин Райков от вестниците, познавам само четирима от членовете на Министерския съвет. Дори разбрах, че на хората, който са канени на подробни разговори в президентството, им е споменато да не се казва на министър Цветанов какво се обсъжда като имена за служебен вътрешен министър. Това означава, че и президентската институция много ясно е дефинирала посланията си." Цветанов е убеден, че ГЕРБ ще е първа политическа сила на изборите. "Въпросът е с колко ще бием БСП", казва заместник-председателят на ГЕРБ.

"В момента България не може да осигури достатъчно месо на населението си", констатира в интервю за "24 часа" министърът на земеделието Иван Станков. Производството на растителни и животновъдски продукти не може да се увеличи от веднъж. Смятам да предложа на срещата с всичките министри на селското стопанство от ЕС някои нови приоритети за България. Ще поискам да бъдат стимулирани слабите ни производства - животновъдство, планинското земеделие и животновъдство, биоземеделието, овощарството, зеленчукопроизводството. Тютюнът също трябва да ни е приоритет, защото неговото отглеждане дава хляб на много хора. Бих добавил и производството на рози и на розова масло, а също и билкопроизводството", уточнява Станков.

На първа страница "Българска Армия" помества интервю с министърът на отбраната Тодор Тагарев. "Основното предизвикателство и целта, която си постави служебното правителство, е да осигурим стабилност и да осигурим провеждането на изборите. Не предвиждам структурни промени в МО, твърде кратък е срокът", заявява Тагарев. Новият министър определя посоката на водените до момента политики като вярна.

Държавата трябва да спаси БДЖ, апелира от страниците на "Труд" Владимир Владимиров, председател на борда на директорите на българските железници. Всички сигнали за фалит на холдинга вече са налице. Сега държавата трябва да поеме ангажимент към БДЖ. Моментът за това е дошъл и няма време за бавене. В случай, че компанията фалира, на улицата ще останат 10 400 души", подчертава Владимиров.

Стотици в Кърджали без ток заради неплатени сметки, алармира на първа страница "Дума". Без предварително предупреждение 511 домакинства в общините Кърджали, Ардино и Черноочене се оказаха с изключен ток заради неплатени сметки. До спирането на тока се стигна, след като стотици хора не успяха да платят навреме в пъти по-високите сметки.

Десет силови играчи са поставили под тотален контрол търговията с антики, като са си разделили България на региони, анонсира "168 часа". Те работят с всички иманяри и дилъри у нас, както и с прекупвачите от чужбина. Отвличания и побоища очакват всеки, който продава ценности без тяхно участие. Страх и ужас сред иманярите всява дори споменаването на името Мирослав Димитров-Абдерата. Именно негови са поръчките на едни от най-жестоките похищения на хората, свързани с търговия на антики, пише вестникът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати