17 Април 2024 г. Сряда

Габрово е в бедствено положение заради ураганния вятър, жена загина под паднало скеле

2013-03-14 21:49:26
Кметът на Габрово обяви бедствено положение заради ураганния вятър, а петък - 15 март, е обявен за неучебен ден за всички училища в общината.

Млада жена загина в града, след като бурята събори върху нея строително скеле. Самоличността на загиналата все още не е установена. В областта има много пострадали, а материалните щети са значителни.

Бурята в общината продължава. Половината град е без ток. Затруднени са мобилните връзки, както и достъпът до интернет. Продължават сигналите за изкоренени дървета, счупени витрини, прозорци, отнесени части от покриви.

Пътната агенция въведе временни ограничения на движението в област Габрово Ограничава е движението на всички моторни превозни средства по път III-552 в участъка Вонеща вода - Трявна, както и по път III- 609 от км 48 до км 57 в участъка Трявна - Плачковци поради паднали дървета.

Управата на общината призова гражданите да се приберат по домовете си и да не излизат навън. По възможност да не използват автомобили. От "Гражданска защита" в града предупреждават хората да затворят плътно всички врати и прозорци и по възможност да стоят по-далече от тях.

За отстраняване на щетите работят всички екипи на "Гражданска защита", Община Габрово, Енерго-про, "Благоустрояване" ЕООД. Сигнали могат да бъдат подавани на телефони 818 375, 803 328 в Габрово, както и на 112.

В града се създава организация хора, които се движат по улиците, да бъдат извозени до домовете им или до места, където ще бъдат в безопасност, съобщи пред "Фокус" кметът на община Габрово Таня Христова.

Скоростта на вятъра достига до 124 км/час. "Вероятно на моменти тази скорост е доста по-висока, защото ветровете са на пориви и имат изключително голяма сила. Много дървета в града са изкоренени, препречени са улици. Екипите, които са мобилизирани, работят и отстраняват падналите дървета и падналите ламарини и падащи мазилки от множество сгради, както и падащи счупени стъкла", уточни Таня Христова. Тя добави, че се откъсват доста от ламаринените покривни конструкции и създават допълнително усложнение в зоните, в които има паркирани автомобили. Те са заплаха и за движещите се хора.

Днес ураганни ветрове обхванаха почти цялата страна и нанесоха поражения на обществени и частни сгради.

От началото на деня до 18 часа на телефон 112 са подадени 204 сигнала за произшествия. 76 от тях са били за пожарни инциденти, а 124 – за спасителни и аварийни дейности. Екипите на столичната пожарна и на областните управления "Пожрна безопасност и защита на населението" са  реагирали на 97 сигнала за паднали дървета, клони, надвиснали опасни предмети и отнесени части от покриви при бурните ветрове.

Най-много сигнали са подадени на територията на областите Пловдив, Хасково, Кърджали, Габрово, Благоевград и Ловеч. В различни части на страната има отнесени части от покриви на частни и обществени сгради. По-рано през деня бурният вятър стана причина да бъдат евакуирани учениците от училището в Кричим.

Специалистите предупредиха, че заради предстоящизначителни валежи и снеготопене се очаква съществено повишение на нивата на реките. Синоптиците прогнозират и рязко застудяване в цялата страна.

Какво е безопасното поведение при силни ветрове и смерч?
При силен вятър и смерч специалистите съветват да потърсим подслон и да бъдем възможно най-кратко време на открито, уточнява МВР. Когато сме навън, трябва да внимаваме за падащи отломки и други предмети. Силните ветрове и смерчът засягат предимно горните етажи и тавански помещения. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сме далеч от дома си, за временно укритие можем да използваме обществените сгради и подлези. Когато сме на път и не можем да намерим бързо подслно, е добре да спрем автомобила далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати