25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов спретнал активно мероприятие на Доган

2013-03-14 21:40:58

Лидерът на ДПС Лютви Местан подозира активно мероприятие за дискредитиране на Ахмед Доган и ДПС с участието на генералите Бойко Борисов и Драгомир Димитров. 

Местан бил изумен от парадокса - от една страна главният прокурор отказва да образува наказателно преследване срещу Бойко Борисов, защото изнесената информация за подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган не била класифицирана. 

От друга страна, в отговор на искане на Местан до НРС да получи тези материали, с писмо, подписано от
ген.Драгомир Димитров се отказва достъп до материалите по случая, тъй като те представлявали класифицирана информация с ниво на класификация "строго секретно" и достъпът до нея е изрично ограничен. 

ДПС настоява ген. Драгомир Димитров и главният прокурор Сотир Цацаров да се съберат и да изяснят казуса – класифицирана ли е информацията или не. Ако е класифицирана, защо се отказва образуване на наказателно преследване, а ако не е - защо ми се отказва достъп до тези материали, попита Местан. 

Това не е разграден двор, а държава, не може институционализирани фигури да застъпват коренно противоречащи си позиции, заяви лидерът на ДПС. 

Има доказателство за тежко наклеветяване на пожизнения председател на ДПС Ахмед Доган от експремиера Бойко Борисов, коментира Местан изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров по-рано днес.

Цацаров обясни, че подобна информация за атентат срещу Борисов е постъпи от чужда служба, но тя е “лист хартия с два пасажа“ и службите са преценили, че е информацията е с изключително ниска степен на достоверност.

Припомняме, че скандалът избухна минути след като парламентът гласува оставката на правителството на Борисов, а ексминистър-председателят заяви от парламентарната трибуна, че пожизненият председател на ДПС го е поръчал.

 

От един председател на партия се очаква да продуцира политики, да отправя отговорни послания, а не да произвежда политически вицове, защото някои от тях освен смях, будят тревога за стабилността на държавата, заяви Местан.

Според него, когато един премиер обвинява политик от ранга на Доган за поръчителство, това не е тривиална клевета, а действия, насочени срещу конституционното устройство, защото ерозират доверието в държавните мъже и в институциите. Лидерът на ДПС уточни, че от Доган зависи дали ще заведе дело за клевета срещу експремиера.

Местан попита още защо ген. Драгомир Димитров след осем години се е сетил да запознае Бойко Борисов с
тези материали, негова ли е била инициативата, или е била провокирана от Бойко Борисов. 

Според него "това е продукт на наранено его" и "е част от по-дълбок сценарий за героизиране на провалилия се премиер". 

„Не съм чувал по-смешен виц от това, че Ахмед Доган бил искал да заеме мястото на Борисов като главен секретар на МВР, би трябвало да имаме повече уважение към ранга на д-р Ахмед Доган и да не го принизяваме до един главен секретар на МВР“, отсече Местан.

По-рано днес Цацаров съобщи, че първият параграф от “листа хартия“ се описва, че организираната престъпност у нас подготвя атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов, а вторият - че атентатът е договорен с Ахмед Доган, когото възнамерявали да сложат на мястото на Борисов. 

Местан попита защо въобще материали, за които се твърди, че са смешни, несериозни, след осем години се предоставят на Бойко Борисов и той решава да ги огласи от най-високата трибуна в държавата - парламентарната. 

Той съобщи, че в понеделник ще поиска среща с главния прокурор и се надява да не му бъде отказан достъпът до документите. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати