18 Април 2024 г. Четвъртък

Не осъзнава ли Борисов докъде ни докара, възмути се Станишев

2013-03-14 21:34:20

Ако служебното правителство иска да бъде почтено към хората, трябва да каже какво е наследството на Бойко Борисов, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг за кореспондентите на българските медии в Брюксел. 
Станишев изрази възмущението си от поучителния тон на Борисов към служебния премиер, все едно че не той е докарал страната ни до безпрецедентна криза. 

„Борисов продължава да живее в своя виртуален свят. Не осъзнава ли докъде докара страната, та иска и втори мандат?”, попита лидерът на БСП. Той призова служебното правителство да каже каква е истината за състоянието на бюджета. 

Станишев изтъкна, че фискалният резерв е опоскан, има огромни задължения към фирмите, болниците са във фактически фалит, държавните предприятия са източени, а контрабандата е стигнала неимоверни размери заради политически чадър. 

„Ужасни неща стават в България. За един месец четирима души да посегнат на живота си, да се самозапалят – това е огромна вътрешна болка, която е натрупана. Тя е натрупана в десетки хиляди български граждани. Това трябва да се промени – и на национално, и на европейско ниво. Трябва различна политика. Със същата политика нищо добро не ни очаква”, заяви лидерът на БСП. 

Той напомни, че българите излязоха на протести не само заради цените на тока, а защото нямат усещането, че държавата защитава техния интерес и че институциите са подотчетни на хората. 

„Цялата власт се концентрираше в едни ръце. Когато имаш монопол във властта и в икономиката, това е най-добрата предпоставка за тотална корупция”, отбеляза Станишев.

Той беше категоричен, че ако служебният кабинет иска да бъде надпартиен, трябва да освободи всички политически кабинети в министерствата, работили с предишното правителство. 

Станишев изтъкна, че ръководството на МВР беше превърнато в политически щаб на ГЕРБ. Той добави, че областните управители са назначени също от ГЕРБ. Според лидера на БСП Цветан Цветанов се държи пак като ръководител на МВР, дава указания и обяснява, че Флоров бил гръбнакът на МВР. 

Лидерът на социалистите отбеляза, че в действителност Станимир Флоров е гръбнакът на политическата полицейщина на Цветан Цветанов и изпълнител на неговите лични политически поръчки. 

„Тези хора ли ще правят честни избори?”, попита Станишев. Според него оставането на скандални личности като зам.-министър Светлана Боянова означава замитане на следите, на корупционните практики и на грабежа. „Не трябва да се допуска същите хора да правят същите безобразия”, категоричен беше Станишев.

Лидерът на БСП обяви, че социалистите ще представят на служебния премиер спешните мерки, които партията предлага. Станишев изтъкна, че са необходими мерки за социална справедливост, за подкрепа на малкия и среден бизнес. 

„Без инвестиции в реалния сектор, без създаване на работни места, без социални грижи, тази макроикономическа стабилност е абсолютно фалшива, защото е за сметка на хората”, каза той. 

По думите му служебният кабинет може да разчита на подкрепа за разумни действия, но ще има ясна позиция, ако кабинетът се опитва да прикрие злоупотребите и безобразията на ГЕРБ и не прави достатъчно за осигуряването на честни избори.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати