29 Март 2024 г. Петък

До седмица кабинетът ще представи пакет социални мерки

2013-03-14 09:07:36
До седмица правителството ще представи пакет от мерки, с които според възможностите на бюджета да се подкрепят най-уязвимите хора в България както и за увеличаване на заетостта. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Мисля всички сме наясно какво може да се очаква от едно служебно правителство в рамките на около три месеца, така че кардинални промени и сериозни реформи не могат да се направят, но поне в рамките на възможното трябва да се отговори на очакавнията на гражданите и протестиращите, обясни Костадинова. Тя допълни, че в рамките на тази седмица ще се видят възможностите на бюджета, за да се подкрепят колкото е възможно повече социални групи.

Правителството ще започне работа и по пакет от мерки за увеличаване на заетостта като те няма да са насочени само към хората с ниска квалификация, а и към тези с образование, които може да ползва бизнеса, защото това е групата, която може да подкрепи икономическия растеж, обясни Костадинова. Тя посочи, че подготовката на тези мерки ще бъдат оставени и на следавщото правителство, което ще се формира след изборите, което да прецени как да ги използва.

В рамките на служебното правителство за друго освен предвиденото увеличаване на пенсиите не може да се говори, защото за него са нужни законови промени, които без парламент не могат да бъдат приети, посочи министърът.

Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна. Ние ще започнем някои мерки, но това може да стане от нормално правителство, обясни Костадинова Тя подчерта, че мерките по никакъв начин няма да застрашат финансовата стабилност на страната.

Нейната оценка е, че администрацията на социалното министерство функционира доста добре и се надява тези темпове на работа да се запазят. Не планирам промени в административния екип, това са доказани професионалисти, обяви министърът като допълни, че заради подадените оставки на досегашните заместник-министри се налага тя да сформира екип.

Рискове пред осигурителната система не очакваме да има, приходите в нея са част от изпъленнието на приходната част на бюджета, което е приоритет за правителството, обясни Костадинова.

Тя посочи, че тристранния диалог скоро ще бъде възобновен, защото тристранката скоро не се е събирала, а има спешни документи, които трябва да бъдат разгледани.

Още следващата седмица се очаква и да бъдат сформирани общестевин съвети в областта на енергетиката, социалната политика и околоната среда, в които да се включат и част от протестиращите.

Двамата заместник-министри подадоха оставки, аз ще сформирам нов екип. Запазването на заместник-министри е необходимост, за да гарантират приемственост. Като най-голямо предизвикателство пред правителството Костадинова определи тъкмо очакванията на хората. Тя посочи, че социалните искания на протестиращите са били най-малко, защото хората са били наясно, че е трябвало да затегнат коланите. Това, което според нея, ги е извело на улицата са усещнатео за липса на справедливост и безперспективност.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати