26 Април 2024 г. Петък

Правителството на Бойко Борисов ще предаде властта на служебния кабинет

2013-03-13 09:07:40
Правителството в оставка на Бойко Борисов ще предаде властта на служебния кабинет с премиер досегашния посланик във Франция Марин Райков на тържествена церемония в гранитна зала на Министерски съвет днес. Служебното правителство беше представено вчера от президента Росен Плевнелиев.

Задачи и екип

То идва с амбиция да направи повече от основната задача на всеки служебен кабинет - организиране и провеждане на честни избори. Обобщено задачите пред него са да подготви предсрочните парламентарни избори, да свали социалното напрежение, да покаже политики  за създаване на работни места и стимулиране на малкия и средния бизнес, да продължи успешно преговорите за еврофондовете, да създаде устойчива форма на общуване между гражданите и властта, да разбута статуквото в енергйната система. 

Основните разлики в структурата на служебния кабинет, посочен от президента са, че премиерът съвместява и постта на външен министър, има трима вицепремиери - един наблюдаващ икономическите ресори (той е и регионален министър), социалната политика (той е и министър на труда) и един отговорен за еврофондовете. Има и отделен министър за развитието на електронното правителство. 

Във временното правителство има един дипломат, четири дами, едната от които генерал, трима са юристи, четирима с икономическо образование, трима професори, писател-блогър-експерт по климатични промени, един от най-добрите български актьори, световен шампион по плуване и специалист по земетресения...Четирима от новите министри са заемали постове на зам.-министри преди това. Повечето от членовете му обаче никога не са били във властта.

Какво следва

Указът на назначаването на служебния кабинет ще е от днес 13 март. С друг свой указ държавният глава ще разпусне парламента от 15 март (петък) и ще насрочи предсрочните парламентарни избори на 12 май.

След предаването на властта в Министерски съвет подобни церемонии ще има и по ведомства. Част от тях са:

В 10.30 ч. в Министерство на земеделието и храните министърът в оставка д-р Мирослав Найденов ще предаде работата на служебния министър на земеделието проф. Иван Станков. За 12 ч. е насрочено предаването на поста вътрешен министър от Цветан Цветанов на Петя Първанова.

Около 11 часа в Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще се проведе церемония по предаване на поста между Лилина Павлова и наследникът й Екатерина Захариева.

За 12 ч. е насрочена и церемонията по предаването на властта в министерството на финансите.

Пълният състав на служебното правителство е: 

Марин Райков е новият служебен премиер на България. Ще съвместява и длъжността на външен министър. 

Екатерина Захариева поема регионалното министерство, но е и вицепремиер. 

Деяна Костадинова става министър на труда и социалната политика. Тя ще бъде и другият вицепремиер, тъй като Плевнелиев вече обяви този ресор като приоритетен, заради политики за доходите, заетост и създаване на работни места.  

Още една жена получава един от приоритетите на служебния кабинет според президента - еврофондовете. Банкерът от Европейската банка за възстановяване и развитие Илияна Цанова ще отговаря за управлението на средствата от ЕС като вицепремиер. 

Възпитаникът на Харвард, икономистът Асен Василев поема икономическото министерство, което е тежък ресор, особено заради енергийния сектор и многото проблеми в момента в него, а президентът постави пред служебното правителство няколко приоритета като - създаване на антимопонолно законодателство в енергетиката, законодателни промени за силен и независим регулатор в тази сфера. 

Служебен министър на финансите ще бъде Калин Христов, който досега беше подуправител на БНБ.

За първи път жена ще ръководи министерството на вътрешните работи - Петя Първанова.  

Плевнелиев е избрал за правосъден министър Драгомир Йорданов

Министър на околната среда и водите ще бъде Юлиан Попов. 

Във военното министерство ще влезе доц. Тодор Тагарев.

Служебен министър на земеделието е проф. Иван Станков. 

Професор ще се грижи и за здравеопазването - Николай Петров от ВМА. 

Проф. Николай Милошев ще бъде министър на образованието и науката. 

Кристиян Кръстев ще стане титуляр в министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Президентът Росен Плевнелиев, който винаги говори за е-управлението като приоритет, назначава и министър, който да отговаря за развитието на електронното правителство - Роман Василев. 

Актьорът Владимир Пенев поема министрство на културата.

А световният и европейски шампион по плуване Петър Стойчев става министър на спорта.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати