Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 26
Начало arrow Свят arrow Великобритания: българи и румънци заплашват трудовия пазар

Великобритания: българи и румънци заплашват трудовия пазар

  Print E-mail
2013-03-13 08:46:32
източник: dnes.bg

Европейският парламент обсъди снощи на сесията си в Страсбург въпроса с достъпа на имигрантите до трудовия пазар на ЕС.

В пленарната зала прозвучаха различни мнения, като повечето от тях се обединиха около виждането, че имигрантите спомагат за икономическия растеж на Европа, особено в сянката на очакванията, че в следващите десетилетия, до 2050 година, раждаемостта на континента ще намалее с 40 милиона, пише БТА.

Мнозинството от евродепутатите защитиха мнението, че чужденците трябва да бъдат добре приобщавани в приемащите страни, с предоставянето на възможност за работа и с изучаването на местния език.

Сред откроилите се мнения бяха тези, че ако ЕС не направи необходимото да запази своята привлекателност, включително и с отмяната на бюрократичните пречки, имигрантите и особено високо образованите, биха предпочели други части на света, например Китай и Индия. Евродепутати отбелязаха, че темата подхранва ксенофобията. Според цитираните статистически данни, след 35 години в ЕС половината от населението ще бъде в пенсионна възраст.

Евродепутатите предложиха да бъдат предприети мерки срещу дискриминацията на чужденците, както и на имигрантите да бъде осигурено равно заплащане на труда с местните хора. Имигрантите са кръводарители, те наливат сили в социалните системи на приемащите държави, бе отбелязано в прозвучалите становища.

Единствено евродепутатите от Великобритания поставиха въпроса с предстоящото догодина отпадане на ограниченията за пълния достъп до трудовия пазар на ЕС на граждани на България и на Румъния. Супата във Великобритания свършва, това е една от причините да искаме да напуснем ЕС, заяви независим британски представител. Евродепутатът от групата "Европа за свобода и демокрация" Дерек Роланд Кларк заяви, че британската социална система "е задръстена", затова страната му не може да приема повече чужденци. Не можем да признаем незаконните имигранти, очакваме много пришълци от България и Румъния догодина, добави той.

Кларк определи като дискриминация изискването на Европейската комисия от догодина българите и румънците да имат предимство на британския трудов пазар пред гражданите на страни извън ЕС. Той изрази опасения, че така неевропейците ще се насочат например към САЩ. Кларк препоръча България и Румъния да създадат условия гражданите им да не напускат родината си, защото иначе "не е честно".

Елена Бъсеску от Европейската народна партия възрази, че преди ЕС да мисли за имигрантите от външни държави, следва да помисли за гражданите на ЕС от България и Румъния. Много държави се стремят да продължат отпадащите догодина ограничения на трудовия пазар, добави тя.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че мигрантите могат да спомогнат за растежа на ЕС, както и че те биха се насочили към други части на света, ако не получат необходимите условия в Европа. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на ...
  Новини Руският опозиционер Алексей Навални е в "безсъзнание" в болница след предполагаемо отравяне с отровно вещество в чая му. Това съобщи говорителят му Кира Ярмиш в "Туитър", ...
  Новини Гърция "официално" е във втора вълна на заразяване с коронавирус. Това обяви един от топ експертите по инфекциозни болести в балканската държава пред "Гардиън".В неделя ...
  Новини Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават ...
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?