25 Април 2024 г. Четвъртък

Великобритания: българи и румънци заплашват трудовия пазар

2013-03-13 08:46:32

Европейският парламент обсъди снощи на сесията си в Страсбург въпроса с достъпа на имигрантите до трудовия пазар на ЕС.

В пленарната зала прозвучаха различни мнения, като повечето от тях се обединиха около виждането, че имигрантите спомагат за икономическия растеж на Европа, особено в сянката на очакванията, че в следващите десетилетия, до 2050 година, раждаемостта на континента ще намалее с 40 милиона, пише БТА.

Мнозинството от евродепутатите защитиха мнението, че чужденците трябва да бъдат добре приобщавани в приемащите страни, с предоставянето на възможност за работа и с изучаването на местния език.

Сред откроилите се мнения бяха тези, че ако ЕС не направи необходимото да запази своята привлекателност, включително и с отмяната на бюрократичните пречки, имигрантите и особено високо образованите, биха предпочели други части на света, например Китай и Индия. Евродепутати отбелязаха, че темата подхранва ксенофобията. Според цитираните статистически данни, след 35 години в ЕС половината от населението ще бъде в пенсионна възраст.

Евродепутатите предложиха да бъдат предприети мерки срещу дискриминацията на чужденците, както и на имигрантите да бъде осигурено равно заплащане на труда с местните хора. Имигрантите са кръводарители, те наливат сили в социалните системи на приемащите държави, бе отбелязано в прозвучалите становища.

Единствено евродепутатите от Великобритания поставиха въпроса с предстоящото догодина отпадане на ограниченията за пълния достъп до трудовия пазар на ЕС на граждани на България и на Румъния. Супата във Великобритания свършва, това е една от причините да искаме да напуснем ЕС, заяви независим британски представител. Евродепутатът от групата "Европа за свобода и демокрация" Дерек Роланд Кларк заяви, че британската социална система "е задръстена", затова страната му не може да приема повече чужденци. Не можем да признаем незаконните имигранти, очакваме много пришълци от България и Румъния догодина, добави той.

Кларк определи като дискриминация изискването на Европейската комисия от догодина българите и румънците да имат предимство на британския трудов пазар пред гражданите на страни извън ЕС. Той изрази опасения, че така неевропейците ще се насочат например към САЩ. Кларк препоръча България и Румъния да създадат условия гражданите им да не напускат родината си, защото иначе "не е честно".

Елена Бъсеску от Европейската народна партия възрази, че преди ЕС да мисли за имигрантите от външни държави, следва да помисли за гражданите на ЕС от България и Румъния. Много държави се стремят да продължат отпадащите догодина ограничения на трудовия пазар, добави тя.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че мигрантите могат да спомогнат за растежа на ЕС, както и че те биха се насочили към други части на света, ако не получат необходимите условия в Европа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати